NAGYVILÁG
Külföld
Ez vár Oroszországra, ha lerohanja Kelet-Ukrajnát
Ki kell zárni Oroszországot a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből, ha tovább mélyíti a válságot Ukrajna keleti részén vagy katonái bevonulnak a térségbe - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában. Közben újabb ukrán katona esett el a Donyec-medencei fronton.

Manfred Weber a Funke német médiacsoport napilapjainak hétfői kiadásában megjelenő összeállításban az előzetesen ismertetett részletek szerint veszélyes provokációnak nevezte a kelet-ukrajnai válságövezetnél tapasztalt orosz csapatösszevonást.

Mint mondta, a Kreml a Nyugat reakcióját igyekszik tesztelni a művelettel, amelyre "félreérthetetlen és erős" választ kell adni.

Ugyanez az elv érvényes a börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségének minden bizonnyal szándékos veszélyeztetése ügyében - tette hozzá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közösen, egységesen kell fellépni, és tudatni kell Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy mi az ára a cselekedeteinek - húzta alá.

A kelet-ukrajnai feszültség erősítése vagy a katonai beavatkozás ára az orosz oligarchák számláinak befagyasztása lehet, de akár az is, hogy a teljes orosz bankrendszert lekapcsolják a SWIFT rendszerről. Amennyiben a Kreml a provokációk folytatását választja, az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kiépítésének befejezése is lehetetlenné válna - fejtette ki Manfred Weber.

A napokban Angela Merkel kancellár is felszólította Vlagyimir Putyint, hogy ne törekedjen a Donyec-medencében az oroszbarát szakadárok lázadása miatt 2014 óta tartó konfliktus elmélyítésére. Hivatalának közleménye szerint az orosz elnökkel csütörtökön telefonon folytatott megbeszélésén követelte, hogy a régiós feszültség oldása érdekében állítsák le a csapatösszevonásokat.

A térségben egy hosszabb nyugalmas időszak után március vége óta ismét gyakoriak a fegyveres összetűzések, amelyekért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigeten hajtott végre csapaterősítést.

Közben újabb ukrán katona esett el, egy másik pedig megsebesült tüzérségi támadásokban az elmúlt napban a Donyec-medencei fronton - jelentette vasárnap az ukrán hadműveleti parancsnokság.

A jelentés szerint az elmúlt 24 órában az ellenséges erők tízszer sértették meg a tűzszünetet a frontvonal mentén, ebből kilencszer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira - egyebek mellett a minszki egyezményekben tiltott nehézfegyverekkel -, egy alkalommal pedig drón, azaz pilóta nélküli repülőgép hajtott végre berepülést az ukrán ellenőrzésű oldalra.

A katona a Luhanszk megyei Zolote településnél esett el, abban a térségben, ahol mellesleg már korábban végrehajtották a csapatszétválasztást. A parancsnokság közölte, hogy az ukrán katonák viszonozták a tüzet.

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus azután éleződött ki, hogy március 26-án négy ukrán katona is életét vesztette. Azóta velük együtt mostanra már egy tucat ukrán katona halt meg a térségben, ahol fokozódtak a tűzharcok. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé.

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímbe 28 orosz harcászati zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek.

Az ukrán katonai hírszerzés szombati közlése szerint Oroszország szándékosan provokálta ki a Donyec-medencei válság súlyosbodását, hogy tesztelje Ukrajnának és partnereinek a reakcióját. A védelmi minisztérium honlapján található jelentés szerint propagandakampányt is indított: a Donyeck és Luhanszk megyei ideiglenesen megszállt területeken élőknek az orosz megszálló adminisztráció erőteljesen ajánlotta, hogy tartsák maguknál irataikat arra az esetre, ha Ukrajna hibájából jelentősen kiéleződik a helyzet. Ezenkívül elterjedtek olyan híresztelések is, hogy már eltervezték az idősek, a nők és gyermekek evakuálását onnan az oroszországi rosztovi területre - idézte az UNIAN a hírszerzési jelentést.

- MTI -