KÉK FÉNY
#mentőkutya
#évértékelés
Évet értékeltek a magyar mentőkutyások
Sikeres évet zárt a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége.

Az évértékelő sajtótájékoztató résztvevői voltak Orlik Zoltán, az MMSZOSZ elnöke, az ORFK képviseletében dr. Balázs Zsolt r. ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztály szombathelyi Hívásfogadó Központjának osztályvezetője, Szabó Gábor, az MMSZOSZ szakmai alelnöke, Regőczi László, a Bonaventura Gold Kft. ügyvezető igazgatója, a PRIMUS ásványvíz tulajdonosa, az MMSZOSZ elnökség főtanácsadója, Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Szilágyi Viktória, a Simplon Zrt. képviselője.

A sajtótájékoztató előtt, a szövetség elnökének méltató szavai után a résztvevők egyperces néma vigyázzállással adóztak a 37 éves korában, január 23-án elhunyt Szerencsés Fekete Attila emléke előtt, aki a Kulcsár Kutató- Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány önkéntes tagja volt.

Ezt követően Orlik Zoltán elnök értékelte a múlt esztendő eredményeit – tagszervezetek belépését, kapcsolatépítést, a támogatásokat, a múlt évi mentőkutyás világbajnokságot, a Sajtó- és Információs Iroda létrehozását, melyre a koronát a rendőrség tette fel az augusztusi együttműködési megállapodás bővítésének aláírásával.

Ma már a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének mentőkutyás egységei a 112-es európai segélyhívószámon a rendőrség közvetlen kapcsolatával elérhetők. Tájékoztatójában rendkívül nagyra értékelte a negyedszázados mentőkutyás tevékenységet, mely alapján már évtizedek óta a világ legjobbjai között tartják számon magyar mentőkutyásokat. Kiemelte az együttműködés fontosságát a rendőrséggel. A mentőkutyás tevékenységet a rendőrség koordinálja, irányítja, s ha kell riasztja a mentőkutyás egységeket.

Dr. Balázs Zsolt r. ezredes dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagynak, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesnek a köszönetét tolmácsolta a szövetség 2017-ben végzett munkájáért. Elmondta, hogy a múlt év a rendőrség és a szövetség közötti együttműködést magasabb szintre emelte. A segítségnyújtás a bajba jutott embereknek állami feladat a jogszabályokban meghatározott szervek részére, ennek ellátásához nagymértékben hozzájárulnak a szövetség tagszervezetei négylábú segítőikkel együtt. Külön kiemelte és méltatta, hogy mindezt ellenszolgáltatás nélkül teszik. Kitért a gyors, pontos, hiteles információk fontosságára. Részletesen szólt a 112-es miskolci és a szombathelyi hívásfogadó központokról, azok kialakításának céljairól, az ott dolgozó szakemberek felkészültségéről.

A beérkező hívások mintegy nyolcvan százaléka nem igényli a mentők, a rendőrség, a katasztrófavédelem intézkedését. Elmondta, hogy a beérkező hívásokat 5-6 nyelven tudják fogadni. Működésük megkezdésétől több mint tizennyolc millió, a múlt évben négymillió hétszázötvenezer hívást fogadtak a munkatársak.

A hívásfogadó központ osztályvezetője beszélt a rendőri szervek és a mentőkutyás egységek közötti kapcsolatról is. Elmondta, hogy jellemző az empátia, a kiegyensúlyozottság, a szakmai tapasztalatok kölcsönös átadása, a vélemények kikérése az eltűnt személyek felkutatása, a különböző veszélyhelyzetek felszámolása során. Nagyon jó, harmonikus munkakapcsolat van közöttük. A szövetség tagszervezeteinek tevékenységével 2017-ben hozzájárultak az állami veszélyhelyzeti feladatellátás színvonalának növeléséhez – zárta tájékoztatóját dr. Balázs Zsolt r. ezredes.

Szabó Gábor, az MMSZOSZ szakmai alelnöke a kutyákkal történő mentés hatékonyságáról, kutyaképzésről, a kutyák olyan képességeiről, beszélt, melyek a mentést, a bajba jutottak megtalálását segíti. Hangsúlyozta, hogy a mentőkutya a rendőrség irányítása alatt kerülhet bevetésre. Nagyon fontos feladatként jelölte meg a szövetség számára annak a tevékenységnek a megszüntetését, ami arra irányul, hogy egyes szervezetek reklámozzák a saját tevékenységüket, s a mentőkutyákat, káreseményeket céltalan, látványos mutogatásra használják fel. Bizonyos szervezeteknél ez már gyakorlattá vált – jegyezte meg az alelnök. Példákkal illusztrálta, hogy a mentőkutyás párokat hogyan kérik az eltűnt személy hozzátartozói, gyakran közvetlenül hozzájuk fordulva. Kiemelte, hogy minden esetben a 112-es számon történő bejelentés indítja el a gyors, hatékony beavatkozást, többek között a mentőkutyás egységek riasztását is, ha arra van szükség.

A szakmai alelnök beszélt a városban történő személykeresésről, a valamilyen betegségben szenvedő eltűnt személy felkutatásának nehézségeiről, hatékonyságáról, a kutya teljesítő képességéről. Példaként említett egy 1998-ban történt személyfelkutatást.

Rasztovits Dávid a szövetséggel való kapcsolat létrejöttéről, a szövetség jövőbeli támogatásáról tájékoztatott. Szilágyi Viktória az adománygyűjtő lehetőségről szólt, a szolgáltatásuk bemutatása mellett. Regőczi László elmondta, hogy szövetséghez való kötödése is a víznek köszönhető. Méltatta Orlik Zoltán munkájában és személyiségében lévő profizmust és azt az elszántságot méltatta, amivel szervez, koordinál, stratégiát alkot. Szólt arról is, hogy miért vállal egy gazdasági szereplő támogatást, nagyköveti szerepet a mentőkutyás szervezetnél. Párhuzamot vont a cégének nemzetközi terjeszkedése és a világszínvonalú magyar mentőkutyás tevékenység ismertségének fokozása között. Ő is elismerően szólt az önkéntesen végzett a mentőkutyás tevékenységről.

Végül Orlik Zoltán, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke emléklapot adott át dr. Balázs Zsolt r. ezredesnek. Ezt követően vette át tiszteletbeli nagyköveti megbízó levelét Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Suppan Márton, a Simplon Zrt. vezérigazgató megbízó levelét távollétében Szilágyi Viktória, a Simplon Zrt. képviselője vette át.

- FrissMédia -