18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
Éveken át zaklathatta szexuálisan a munkatársait a nyíregyházi kórház ápolója
​A szexuális zaklatással vádolt, ötvenes éveiben járó férfi a nyíregyházi kórház fertőző osztályán dolgozott ápolóként, nős és egy lánygyermeke van. A 2024-es önkormányzati választáson ráadásul képviselőként is indult. Azonban a Nyíregyházához közeli településen nem választották be a testületbe.

Az ügynek eddig négy sértettje van, de a nyomozók nem zárják ki, hogy további nők is jelentkezhetnek, akiket a férfi zaklatott. Az ügy közös pontja, hogy mindegyik, szexuálisan zaklatott nő ápolónőként dolgozik a kórházban. Egyikük korábban jelezte a kórház vezetőségének, hogy gond van. De a zaklató helyett őt helyezték át másik osztályra. Végül egy másik nő a rendőrségen tett feljelentést szerdán, aminek hatására beindult a gépezet. Pénteken is tanúkat és sértetteket hallgattak ki, így állt össze elég bizonyíték ahhoz, hogy a férfit őrizetbe vegyék, majd az ügyészség kezdeményezésére indítványozták a férfi letartóztatását.

Az ötvenes éveiben járó férfi egyik áldozatát 2021 óta zaklatja szexuálisan. A lapunknak nyilatkozók szerint kifigyeli áldozatait a kigyúrt, jelentős erőfölénnyel bíró férfi, majd amikor a vétlen nő egyedül van - lehetőség szerint zárt helyen -,támadásba lendül. Falhoz szorítja, fogdossa, több esetben a nő melleit markolássza és szexuális együttlétre akarja őket kényszeríteni. Volt olyan eset, hogy a ragadozó alsónadrágban, a nemi szervét markolászva közelített áldozatához.

A nyomozók a férfit aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette, valamint több rendbeli zaklatás vétségével gyanúsították meg. Szexulás kényszerítés miatt a hatóság nem tudott eljárást indítani, mivel az csak magánvádas eljárásban, a cselekményt követő 30 napon belül lehetséges.

A nyomozás még kezdeti szakaszban van, így nem kizárt, hogy több sértett is jelentkezik, akiket a férfi zaklatott.

A bíróság nem látta indokoltnak, hogy a szexuális ragadozó jegyekkel bíró férfit letartóztassa, elégségesnek látta, hogy a lakelhagyási tilalmat rendel el, azaz a férfi a Nyíregyházához közeli település közigazgatási területét nem hagyhatja el.

A szexuális zaklatásnak többféle megnyilvánulása létezik, mint például a verbális, ami trágár megjegyzéseket, megalázó, sértő minősítéseket jelent a külsőre vonatkozóan, de a szexuális ajánlat tétele, szexuális tartalmú viccek mesélése, a verbális fenyegetés is ide tartozik. A fizikai zaklatás a kellemetlen testi közelséget, érintést, túlzott bizalmaskodást, fizikai korlátozást jelentheti. A lelki zaklatás jelentheti a visszatérően tolakodó közeledést, szexuális téma provokálását, a másik faggatását az intim életéről, és kínos témák, játékok kezdeményezését a kiszemelt áldozattal. Nem utolsó sorban létezik a vizuális bántalmazás, ami a sértő, zavarba ejtő képek mutatását, küldését, szexuális gesztusokat fogalmazza meg.

A zaklatás áldozata gyakran azt érzi, ha szóvá teszi a zaklatás tényét, ezzel nevetségessé válik, kockáztatja az elért eredményeit, munkahelyi pozícióját. Éppen ezért juthatnak előnyhöz a szexuális ragadozók az áldozatokkal szemben, hiszen akik elszenvedik a nyomást, szégyenérzetük miatt gyakran nem tesznek feljelentést elkövetőikkel szemben, így azok simán megússzák