AKTUÁLIS
#Európai kultúra
#Karl Jenkins
#Palladió
#teltház
Európai kultúra – kisvárdai élmény
Június 28-án este fél nyolckor teltház előtt Karl Jenkins: Palladió című művével kezdődött az az ünnepi este Budapesten, a Művészetek Palotájában, melyet a Máv Szimfonikus Zenekar szervezett sir Karl Jenkins, világhírű, a világon legtöbbet játszott zeneszerző tiszteletére. Illusztris helyszín, illusztris zeneszerző, illusztris előadás. Közel 190 fős kórus és nagyzenekar közreműködött közre Dénes István és Karl Jenkins vezényletével.

Sir Karl Jenkins nem ismeretlen a kisvárdai közönség számára sem, hiszen az idén a húsvéti koncerten hallhatták a Stabat Mater és a Benedictus műveit a római katolikus templomban. A címlapot böngészve láthatjuk, hogy öt énekkar, a Debreceni Kodály Kórus, Arcadelt Kórus – Kisvárda, Budapesti Lantos Kórus, Huszics vendel Kórus – Sárbogárd, Prelude Kórus – Budapest, alkotta koncert kórusát.

kj04

Az est első felében Dénes István vezényletével a szerző két világhírű zenekari művét, a Palladio és Overthe Stone, hallhatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet megtöltő nagyérdemű közönség, mely után Arany János: Walesi bárdok balladájára Jenkis komponálta Oratórium zárókorálja tette fel a koronát hosszú vastapssal kísérve.

kj02

A szünetet követően Dénes István vezényletével a világhírű zeneszerző Glóriájának hangjai töltötték be a zenetermet, majd maga sir Karl Jenkins vezényelte kisvárdaiak által is ismert Benedictust. A 75. születésnapját ünneplő mestert végeláthatatlan vastapssal köszöntötte a magyar közönség. A koncert zárásaként a világhírű Ademust vezényelte a szerző.

kj03

Az Arcadelt Kórus méltón képviselte Kisvárdát ezen a szép, feledhetetlen ünnepi estén, köszönetet mondva a koncert szervezőinek, akik lehetővé tették számunkra, hogy kórusunk a nemzet eme csodás palotájában felléphessen, s nem utolsó sorban Kisvárda Önkormányzatának a támogatását.


-Friss Média-

Forrás: kisvarda.hu

-Szivák Gábor-