PUZZLE
Cukiság
Európai bölénybébi született Nyíregyházán - fotók
Európai bölényborjú (Bison bonasus) született a Sóstó Zoo Kárpát-medence élővilágát bemutató kifutórendszerében.

A faj Európa legnagyobb emlősállata. Kisebb csordákban élő, növényevő patás. A bikák testsúlya elérheti akár az 1 tonnát is, de általában 600-800 kilósak, míg a tehenek 300-400 kilogramm testtömeggel bírnak. Mindkét ivar visel szarvat, bár a bikáké erősebb, vastagabb.

A szaporulat azért is örvendetes, mert az impozáns megjelenésű patás egykor kipusztult a természetben és állatkerti állományból sikerült megmenteni a fajt a tényleges kihalástól

Középkori krónikáinkban még sűrűn szerepel a bölény, Mátyás király korában még hazánkban is közönséges eseménynek számított a bölényvadászat. A feljegyzések szerint egészen a 18. századig éltek Magyarországon, az utolsó példányt 1790-ben ejtették el.

Nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt a bölény, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt néhányszáz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így a létszám folyamatosan csökkent. 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én pedig egy vadorzó megölte az utolsó bölényt is a bialowiezai őserdőben.

A bölény tehát kipusztult Európában, de csak a szabad természetben. A Dr. Primel által 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság ugyanis számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot, és végül 56 fogságban élő egyedet összegyűjtött és elkezdték szaporítani, majd fokozatosan visszatelepíteni őket a bialowiezai őserdő egyik védett területére.

Ma ilyen visszatelepített állományok élnek a lengyel bialowiezai erdőben, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában. Ez utóbbi területen, a Rodope hegység lábánál lakik egy nyíregyházi születésű bölény is, aki 2020 novemberében került vissza a természetbe a Rewilding Europe visszatelepítési programja keretében, egy vadonélő bölénycsordához.

A visszatelepítési program igen sikeres, hiszen napjainkban mintegy 6000 európai bölény él szabadon, míg a világ állatkertjeiben jelenleg 181 bika és 309 tehén van az állatkerti törzskönyvi program keretében.

Az állatkertek nemcsak megmentették Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulástól, hanem esélyt adtak neki a szabadon élésre is.

A nyíregyházi csorda legifjabb tagja, a decemberben világra jött bikaborjú születése után másfél órával már felállt és biztos léptekkel csatlakozott a vele együtt hat tagot számláló itteni európai bölénycsordához. A kisborjú jelenleg anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi majd a szálas takarmány fogyasztását is.

- FrissMédia -