PUZZLE
Bulvár hírek
#Nyíregyházi Állatpark
#elefánt
#Jack
#Kwanza
Európa legnagyobb afrikai elefántbikája 2 év után visszatért családjához Nyíregyházára
A Nyíregyházi Állatpark, ahol a Jack nevű afrikai elefántbikának már 2 borja is született, 2 évre kölcsönadta a Bázeli állatkertnek az apaállatot, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát.

Mától Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok (Loxodonta africana) tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett 2 tenyésznőstény és 2 borjú él Nyíregyházán.

A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Mivel az elefántok a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak, nem kérdés, hogy a 2 éves távollét után megismerik-e egymást a korábban együtt tartott ormányosok. Jack az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett újra Nyíregyházára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb szaporulat jöjjön a napvilágra.

Jack és párja a Svédországból érkezett 19 éves Kwanza 2013-ban párosodtak először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első közös utódjuk Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

Az elefántházban a szakemberek felkészültek a 27 éves ereje teljében lévő bika érkezésére: az épületben külön "bikabiztos" részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen. A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le - az úgynevezett muszt (musth) - mikor a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot kezelésére is felkészültek a szakemberek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él és az országban afrikai faj csak itt látható ráadásul, Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántot.