AKTUÁLIS
#Nyíregyháza
#megemlékezés
#koszorúzás
Észarisztokrácia
Már 14-én, csütörtökön ünnepi megemlékezések, koszorúzások lesznek Nyíregyházán a márciusi ifjak tiszteletére.

Budapesten, vidéken és külföldön is tartanak megemlékezéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A hagyományos ünnepségek mellett más színes programokkal is várják az érdeklődőket a március 15-ei rendezvényeken. A szabolcsi megyeszékhelyen 10 órától, a Kossuth téren lesz a központi ünnepi megemlékezés.

Március 14. (csütörtök)

9.00 - Megemlékezés és koszorúzás Irányi Dániel emléktáblájánál (Dózsa Gy. u. 14.), a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola és a Szabolcsi Honvéd Műszaki és Hagyományőrző Egyesület közreműködésével.

9.00 - „Hozzon egy szál virágot az 1848-as sírkertbe” (Északi temető) Megemlékezést tart: a Nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola, beszédet mond: Andó Károly, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság tagja

10.00 - Megemlékezés és koszorúzás Hatzel Márton emléktáblájánál a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola közreműködésével.

10.30 - Megemlékezés és koszorúzás Kmety György és Benczúr Miklós emléktáblájánál a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola közreműködésével.

11.00 - Megemlékezés és koszorúzás a Kralovánszky család emléktáblájánál (Luther út 1.) a Jókai Mór Református Általános Iskola tanulóinak közreműködésével.

17.00 - Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Petőfi téren, ahol beszédet mond: dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, közreműködnek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai.

Nyíregyháza Március 15 vegyes - 3.JPG

Március 15., péntek

Térzene - Szabolcsi Koncert Fúvószenekar

Ünnepélyes zászlóbehozatal, Himnusz majd ünnepi beszédet mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Ezt követően kerül sor az ünnepi műsorra „Tűz te gyönyörű…” címmel, amit a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákjai adnak elő. A műsort követően a Kossuth téren Kossuth Lajos szobrának talapzatára helyezik el az emlékezés koszorúit.

 Március 15 Nyíregyháza - 131.JPG

Pilvax kávéház

Mint minden évben a Jósa András múzeum is készül. Lesz Pilvax kávéház – betyárnóták-balladák, korabeli újságok, anekdoták és adomák ’48-ból

Betyárbecsület – híres betyárok legendáriuma

Betyáravatás – játékos családi feladványok a kiállításokban

Farigcsa műhely – alkotófoglalkozások

De kik is azok a márciusi ifjak?

Petőfi baráti körét, a radikális forradalmi szellem irodalmi képviselőit nevezi az irodalomtörténet márciusi ifjaknak. márciusi ifjúság kisebb baráti csoportok összetalálkozásából szerveződött történelmi hatású táborrá. Az Életképek című lap 1847. július 4-i számában névtelen programcikk jelent meg Észarisztokrácia címmel. Írója Jókai Mór volt, aki forradalmat jósolt.

 Március 15 Nyíregyháza - 33.JPG

1848. március 15-én korán reggel Petőfi Sándor a Pilvax kávéházba sietett, ahol az ifjak összegyűltek. Vasvári Pált és Bulyovszky Gyulát találta ott, Jókai Mór lakására hívta őket, ahol a 12 ponthoz proklamációt szerkesztettek. Petőfi 8 óra körül társaival a Pilvax-kávéházba ment, a kitűzött időre csak hatan jelentek meg (Petőfi, Jókai, Bulyovszky, Sebő, Gaál Ernő és Hamary Dániel). Itt Jókai felolvasta a 12 pontot és a proklamációt. Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt.

Fotó: FrissMédia/archívum