NAGYVILÁG
Belföld
#értékmustra
#Dégenfeld
Értékmustra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - A baktai Dégenfeld kastélymúzeum
Varázslatos környezet, 312 hektár területű erdő és a Dégenfeld kastélymúzeum. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán jártunk a megyei közgyűlés Értéktár Bizottságának sajtótájékoztatóján. Baracsi Endre a megyei közgyűlés és az Értéktár Bizottság alelnöke 101 Értéktárba felvett nevezetességről számolt be, köztük a sajtótájékoztatónak otthont adó kastélymúzeumról.

Habár ebben az évben még nem került új érték az értéktárba, viszont az alelnök fontosnak tartotta, hogy olyan értéktárba felvett nevezetességeink is nyílvániságot kapjanak ami esetleg eddig nem került a figyelem középpontjába.

Az 1840 és 1850 között késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld-kastélyt 2015-ben újíttatta fel a baktalórántházi önkormányzat 558,6 millió forint összegű európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból. A híres Baktai-erdő szélén álló kastélyban berendezett múzeum falai közt Baracsi Endre értékmustrára invitálta az érdeklődőket. Mint fogalmazott az alelnök: "ez az első állomása egy olyan sorozatnak, amelyben szeretnénk megmutatni a Megyei Értéktárban szereplő értékeket, és egyben felhívni a figyelmet az értékőrzés, értékmentés kiemelt jelentőségére."

Kovács Sándor a térség Országgyűlési Képviselője, aki híres lokálpatriotizmusáról Lezsák Sándort idézve utalt a hungarikum kifejezés történetére: "Legyünk büszkék arra, hogy Magyarországnak vannak magyar hagyományai, magyar hagyományos értékei" Lezsák akkor a hungarikum kifejezést használta, mely azóta törvényszintre emelkedve biztosítja az értékeink megbecsülést, megőrzését - fogalmazott a képviselő.

Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke az ebben az évben jubileumot ünneplő város nevezetezésegeit említve kiemelte a Római katolikus templomot ami a 12. század második felében épült, ahol az országos hírű falfestmények is megtekinthetőek. A templom szomszédságában van a Dégenfeld-kastély műemlékjellegű épület, aminek parkjában egyedülálló faritkaságok (páfrányfenyő, kocsányos tölgy, amerikai mocsártölgy, tulipánfa, vasfa, szomorú magaskőris, mézgás éger, magaskőris, stb.) találhatók.


Az 1995 óta használaton kívül álló kastélyban 2015 decemberében egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeumot nyitottak meg, melyben az egyedi alkalmazások, szoftverek fejlesztésével modern táblagépek kameraképén keresztül virtuálisan felépített világot interaktív informatikai eszközökkel mutatják be, így a technikának köszönhetően a látogatók megismerhetik a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját.

A Dégenfeld kastélymúzeum fejlesztése nem áll meg, hiszen újabb 100 millió forintos pályázati forrásból az épület pincerészét újítják fel, ahol a tervek szerint "menekülőszobákat" alakítanak ki interaktív formában. A kastélymúzeum és kertje Baktalórántháza egyik központi művészeti, kulturális központja, hiszen számos kiállítás, hangverseny, színházi előadás várja az idelátóhatókat.