AKTUÁLIS
Erős felhatalmazást kapott Kisvárdán a Fidesz-KDNP pártszövetség
Mint írtuk, Kisvárdán a várost 2010 óta vezető Leleszi Tibor 4346 szavazattal szerzett mandátumot. A sikerhez azonban az is kell, hogy a polgármester mögött legyen egy jó csapat.

A kisvárdai választók vasárnap a beérkezett szavazatok száz százalékos feldolgozottsága szerint úgy ítélték meg, hogy a megszokott csapatot látnák szívesen a képviselői székekben. Legalábbis az eredményből ez olvasható ki. Ami tény: a hamarosan megalakuló új kisvárdai képviselőtestület erős felhatalmazást kapott a folytatásra.

Kisvárdán vasárnap 13 763 fő szavazhatott, ebből ténylegesen 6 127-en éltek is ezzel a jogukkal. Ez 44, 52 százalékos részvételi aránynak felel meg, ami az országos átlagnál picivel alacsonyabb. A megyei átlag egyébként 50, 59 százalék volt, ami viszont magasabb az országosnál. No, de nézzük, hogy tevődik össze az elkövetkező öt évben a kisvárdai képviselőtestület.

A lakosság létszáma alapján nyolc egyéni és három, úgynevezett kompenzációs listáról bekerülő képviselőből áll a testület. Az így megszerezhető 11 helyből a Fidesz-KDNP nyolc helyet vitt el, a szintén Fidesz-KDNP színekben induló Leleszi Tiborral együtt összesen kilenc kormánypárti politikus kapott bizalmat. A nyolc választókörben meggyőző többséggel, esetenként ötszörös szavazatkülönbséggel nyert a fideszes képviselő.

A fennmaradó három helyen a Jobbik, DK és a szocialisták osztoznak egy-egy mandátum erejéig. Ők mindannyian kompenzációs listáról jutottak be a testületbe.

Mandátumhoz jutás a tízezernél több lakosú településeken

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik, 25 ezer lakosig nyolc egyéni választókerületi és három kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig tíz egyéni és négy kompenzációs, 75 ezer lakosig tizenkét egyéni és öt kompenzációs, 100 ezer lakosig tizennégy egyéni és hat kompenzációs listás mandátum szerezhető.

Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A választópolgárok csak az egyéni választókerületi képviselők közül választhatnak, minden választó csak egy jelöltre szavazhat érvényesen. Az egyéni választókerületben az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

A kompenzációs listára azonban nem szavaznak a választópolgárok, azokat a mandátumokat az egyéni választókerületekben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok arányában osztják ki a jelölő szervezetek között.

Minimum öt százalékot kellett elérni

Nem kaphat mandátumot annak a jelölő szervezetnek a listája, amelynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el (két jelölő szervezet közös kompenzációs listája esetében ez a küszöb tíz, három jelölő szervezet esetében tizenöt százalék).

A kompenzációs listás mandátumok kiosztásához össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden mandátumszerzésre jogosult lista neve alatt egy számoszlopot kell képezni. A számoszlop első száma az adott lista töredékszavazatainak száma, majd a következő számok a lista töredékszavazatainak száma elosztva hárommal, öttel, héttel - rendre az új osztó az előző osztó kettővel megnövelve.

- FrissMédia -