KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#élelmiszeripar
#fejlesztés
#pályázat
Ennyit fordítanak az élelmiszeripar fejlesztésésre
A rendszerváltást követő lejtmenet után újra meg kell erősíteni a hazai élelmiszeripart. A rendelkezésre álló mintegy 1500 milliárd forint pályázati forrásból 750 milliárd forintot fordít a kormány az ágazat fejlesztésére - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szerdán Kecskeméten az AgroFood 2024 élelmiszeripari konferencián.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervében meghirdetett források fogják meghatározni a hazai élelmiszeripar következő 30 évét. Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható az ország lemaradása, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik - tette hozzá.

Az államtitkár bejelentette: új felhívások megjelenését két körben tervezi a szaktárca. Az első pályázatokat a nyár folyamán írják ki, a további felhívások pedig a jövő évben várhatók.

Nobilis Márton kiemelte, a kisebb élelmiszeripari cégek 200 millió forintig, a nagyobbak egészen 5 milliárd forintig kaphatnak támogatást fejlesztéseikre. Kifejtette, a pályázatokhoz előleget is le lehet majd hívni, de ennek felhasználása feltételekhez kötött. A beruházások megvalósítását kamattámogatott hitelkonstrukciók is segítik. A hosszú távú cél az, hogy magas minőségben, minél magasabb feldolgozottsági szinten állítsák elő az élelmiszereket Magyarországon - hangsúlyozta az államtitkár.

Nobilis Márton kiemelten fontosnak nevezte a magyar élelmiszerek piacainak fejlesztését. Olyan cégekre van szükség, amelyek képesek a magyar és nemzetközi igényeket is kielégíteni. Ma a hazai élelmiszeripari vállalkozások csupán 5 százaléka termel exportra, ezt a jövőben meg kell duplázni, érdekesség, hogy ezek a cégek a hazai termelés 80 százalékát fedik le.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a KAP-nak köszönhetően a legnagyobb hazai élelmiszeripari vállalkozások is forráshoz juthatnak. Ismertette, hogy olyan, hazai alapanyagot feldolgozó, belpiacon és export téren is hangsúlyosan jelenlévő, a saját szakágazatukban a legjelentősebb árbevétel-termelő vállalkozásokat hívnak meg az Élelmiszeripar Bajnokai Programba, amelyek konkrét, akár több évre szóló fejlesztési csomagjuk révén itthoni pozíciójukat is erősíteni tudják - hangsúlyozta Nobilis Márton tárca közleménye szerint.

-MTI-