AKTUÁLIS
Ennyire vettük komolyan a kijárási korlátozást ma Kisvárdán
Hatékonynak tűnik az emberek közötti távolságtartás az új koronavírus okozta járvány terjedésének lassításában. Ennek egyik eredménye, hogy hazánkban eddig kezelhető szinten maradt az igazolt fertőzöttek száma. Hogy ez így legyen a továbbiakban is, Kisvárdán sem szabad lazítanunk.

A pozitív és negatív tesztek, valamint a halálozások adatait vizsgálva a betegségmodelleket kutató IDM (Institute for Disease Modeling) intézet kutatói megállapították, hogy „a járvány terjedése lassult” a korlátozások óta az általuk vizsgált területeken. Majdnem megfeleződött az a szám, amely azt mutatja, hogy egy ember hány másikat fertőz meg: február végén ez 2,7 volt, március 18-án pedig már csak 1,4. A járvány lecsengéséhez a számnak egy alá kell esnie a tanulmány szerzői szerint.

Kisvárdán ma vegyes kép fogadta stábunkat. A 9-12 órás időszakban elvétve láttunk embereket az utcán. 11 óra környékén az idősek már vagy befejezték a vásárlást, vagy a boltból tartottak hazafelé.

A harangszót kövezően azonban megváltozott a helyzet, az addig csendes, álmosnak tűnő belvárost a fiatalabb generáció vette birtokába. Volt, aki a gyermekét sétáltatta. A szikrázó napsütés csak úgy csalogatja az embereket a közterületekre, és bizony sokan nem tudnak – vagy nem akarnak – ellenállni neki.

Pedig most még nem késő. Most még megteheted, hogy önként, valóban csak a legfontosabb dolgokért kelsz útra! A bevásárlás már egy ideje nem családi program, hanem az életfenntartáshoz szükséges tevékenység.

Egyes számítások szerint az április 5-én ismert aktív fertőzöttek és a gyógyultak száma alapján az igazoltan fertőzötteké április 19-re elérheti 3656 főt. Ha az emberi érintkezések számát sikerülne levinni 25 százalékkal, akkor április 19-re "csak" 1470 igazolt fertőzött lehetne.

Adatforrás: dr. Nepusz Tamás

- FrissMédia -