PUZZLE
Cukiság
#tamarin
#Nyíregyházi Állatpark
Ennél cukibbat biztos, hogy nem lát a héten - fotók!
Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban. A másfél éve együtt élő tenyészpár, első ízben örvendeztette meg a gondozókat utóddal - tájékoztatta portálunkat Petró Zsuzsa.

Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben a legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket. Ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.

A fák lombkorona szintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik s vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

A furcsa kinézetű tamarinok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis a testüket hosszú fekete szőrzet borítja, kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét és szőrtelen, s kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretében érkezett. A természetben ugyanis élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, s nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.