INTERJÚ
„Én vagyok a nyírbátori viking” – interjú Szabó Győzővel
Szabó Győző harmadik lett a Friss Média, „Megyénk kedvenc sztárja” szavazásán. A Nyírbátorból indult sztár Dolhai Attilával osztotta meg a dobogó harmadik fokát - az olvasók voksai alapján. A népszerű színművész örömmel értesült a hírről és beszélt nekünk gyermekkorának színhelyéről. De nem csak erről, hanem 2019-es terveiről is elárult ezt-azt és persze a megkerülhetetlen macsó-téma is szóba került.

Szabó Győzőt nem könnyű telefonvégre kapni. Próbáról próbára rohan, hiszen Magyarország legfoglalkoztatottabb művészei közé tartozik. Amikor először sikerül elcsípnem, épp Bori lányával találkozik, így át kell ütemeznünk az interjút. Végül sikerül egyeztetnünk, hogy egy egészen kicsivel többet tudjunk meg a művészről, akit mind jól ismerhetünk Herendi Gábor filmjeiből, a Beugró című műsorból, és újabban a Mi kis falunkból.

- Mit jelent ma Önnek Nyírbátor?

- A szüleimet, a családot. Lévén, hogy már csak elég ritkán tudok hazamenni – lényegében karácsonykor és húsvétkor -, és ilyenkor főként a Sport utca 19-ben, a családi otthonunkban töltöm az időt. Nagyon sokat fejlődött a város, ezt legutóbb konstatáltam, mikor menyaszonyommal (Rezes Judit színművésznő) tettünk egy nagy sétát a belvárosban. Rengeteg minden megváltozott, és persze jó irányba.

- Ön már jó ideje a fővárosban él. Érzékel különbséget a nyírbátori és a budapesti életritmusa között?

- Amikor itt vagyok, igyekszem minél több időt a szüleimmel tölteni. Alapvetően lelassul az idő ilyenkor, lelassulok idehaza, ez egyértelmű. De ez nem csak Nyírbátorra, hanem szerintem magára a vidékre jellemző. Amikor elutazom vidéken élő barátaimhoz, vagy amikor a hétvégi házamban vagyok vidéken, mindig csökken a tempó. Persze, hiszen ilyenkor nem sietek próbákra, filmforgatásra, rádióba, fellépésre. Nincs rohanás. Azok számomra a lopott és lassú időszakok, amiket itt tölthetek anyukámékkal. Nyáron néha elmegyek a Sárkány fürdőbe, a strandra, ahová sok gyerekkori emlék köt, hiszen folyton ott lógtunk a srácokkal.

- Volt titkos helye gyerekkorában?

- Igen! A Sport utca végén egy régi fürdőmedence egy strandon, ami már rég’ nem üzemelt. Ez volt a találkozóhelyünk a srácokkal, 10-12 korombeli fiúval. A Sport utca mögött pedig volt egy kis erdőszerű valami, ott bandáztunk, ott csináltunk mindent.- Báthory Erzsébet, a véres grófnő is nyírbátori, tudta?

- Persze, hogyne tudtam volna! Legendák keringtek róla. Több utca is volt, melyek kapcsán felmerült a neve, de mi, srácok nem foglalkoztunk ezzel annyit, csak a legenda szintjén hallottunk róla. Más kötött le akkoriban…

- Egy nyírbátori tanáráról, Ottó bácsiról olvashattunk korábban. Nagyon elismerően beszélt róla, de nem tudtunk meg részleteket. Elárulhatja miért volt ő fontos Önnek?

- Nagyon helyes bácsi volt, - sajnos már nem él - a lányával épp nemrégiben találkoztam. Nagy, marcona emberként emlékszem rá, aki rettentő jó humorral volt megáldva. Mint Piedone, csak kopaszon. Egy nagy mackó. Eléggé féltünk tőle, de közben jókat nevettünk rajta – vele is. Szépen volt meg benne ez a kettősség. Mindig pontosan tudta, mikor mit lehet, mit engedhet meg, meddig mehet el. Ezek nagy erényei voltak, és mi nagyon szerettük érte. Igazi, jó pedagógus volt.

- Ön közismerten jó szakács. Van bármi olyan titkos családi recept, konyhai fogás, amit alkalmaz és elárulhatja nekünk ezt a titkot?

- Nincs ilyen. Igazán „csak” az, hogy anyuka olyan jól főzött, olyan odaadással, hogy a kulináris élmények szeretete jött át összehangoltan, mint egy csomag. Imádok főzni, és kifejezetten szeretek improvizálni, új ízeket kitalálni közben. Régen, ha választani kellett, hogy foci vagy konyha - mondjuk egy paradicsombefőzés édesanyám mellett -, akkor inkább az utóbbit választottam. Nagy élmény volt vele, körülötte a konyhában sertepertélni.

- Elárulhat az Olvasóinknak bármit 2019-es terveiről, amikről eddig még nem hallhattak?

- Annyi talán, hogy biztosan új részekkel érkezik a Mi kis falunk, sőt nagyon úgy tűnik, hogy újabb évadot is forgatunk. Ezen kívül azt, nagyban zajlanak a könyvemből, a Toxikómából készülő film munkálatai!

- Rengetegszer beszélnek Önről úgy, mint a macsó-típus megtestesítőjéről. Mit gondol erről?

- Az alkatom erre predesztinál… Mindig sportoltam, szőrös vagyok és tetovált, meg nagydarab, sőt még motorozom is. Minden olyan jelleggel rendelkezem, ami kívülről azt sugallja, hogy egy nőfaló alfahím vagyok. Ez azonban mind csak a külső, illetve egy előszeretettel rám aggatott címke, aminek semmi köze a belbecshez. Számomra nagyon fontos a család, épp második babánkat várjuk a menyasszonyommal. Szóval ez a macsóság, macsó-szerep, ezek csak rám aggatott dolgok. Zavarni nem zavar, hiszen nem tudok ezzel mit csinálni, de ha nekem kéne választanom, inkább vikingnek mondanám magam. Én vagyok a nyírbátori viking.


- FrissMéda -

Nyitó fotó: Sárosi Zoltán / Facebook