AKTUÁLIS
#Down Egyesület
#felzárkóztatás
#integráció
Én-te-ő….. mi
Próbáltak már írni a nem domináns kezükkel? Nem egyszerű feladat, de ha sokat gyakorolj és segítséget is kap, rövid idő alatt képes lesz mindkét kezével közel azonos minőségben papírra vetnie például a személyes névmásokat.

Pázmány Viktória - aki az újabb program szakmai koordinátora is egyben - arra kérte a sajtótájékoztatón jelenlevőket, hogy a nem „domináns” kezükkel írják le a személyes névmásokat, így érzékeltetve azt a nehézséget, amit azok a gyermekek élnek át nap mint nap, akik valamilyen oknál fogva lassabban, vagy egyáltalán nem fejlődnek társaikhoz képest. Ilyenek például a Down-szindrómás gyermekek. Tény, hogy a többségi iskolákban tanuló Down-szindrómás gyerekek és fiatalok teljesítménye minden területen évekkel haladja meg a speciális iskolákban tanulók eredményeit.

„Én, te, ő, ebből lesz a mi. Persze csak akkor, ha sikerül összefogni, ha kellőképpen segítünk egymásnak, ha kellőképpen kapaszkodunk egymásba.”

A program arról szól, hogy megfelelő segítséget nyújtsanak azoknak, akik a mindennapokban ilyen jellegű, nagyon egyszerűnek tűnő akadályokkal vannak körülvéve - emelte ki a szakmai vezető.

Pázmány kitért a kudarcra, hiszen, ha nem kapnak segítséget azok a gyermekek, akiknek szükségük lenne rá, ha lépten-nyomon akadályokba ütköznek, és nincs, aki segítsen nekik, hogy átlépjék, megugorják, kikerüljék az akadályokat, akkor el is bukhatnak ezek a gyermekek.

Léteznek érzékenyítő programok, melyeknek segítségével a gyermekek játékos kereteken belül ismerkedhetnek meg testközelből a fogyatékkal élők mindennapjaival.

2009-ben indult a Down Egyesület szervezésében a "Mindenkinek Becsengettek!" elnevezésű inkluzív nevelési projekt, mely a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját tűzte ki célul. A korai fejlesztés fontossága mellett a hangsúlyt a családgondozás és a társadalmi befogadás erősítésére helyezik.

A kisiskolásokkal végzett felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy a többségi gyermekek számára is segítség a találkozási pontok kiépítése, így válhat természetessé, készségszintűvé a fogyatékkal élők társadalmi elfogadása

– mondta dr. Hüse Lajos szociológus egy októberi konferencián.

100 gyermekből hatvan gyermeknél tapasztaltak valamilyen lemaradást

Mátészalkán és térségében a kora gyermekkori intervenció elősegítése érdekében az ESZAT - Első Szatmári Almafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. az elmúlt években kiemelten támogatta a Rejtett Kincsek Down Egyesületet. Finanszírozásával a térségben kialakított Tanácsadó Pontokon a nyíregyházi Csodavár munkatársai 2015 óta közel 100 gyermeket vizsgáltak meg és irányították őket a megfelelő szakemberek felé, emellett több mint 30 workshopot tartottak a térség szakemberei számára.

"A jövő társadalmát építjük"

Nem csak a fogyatékossággal élő gyermekek számára fontos, hanem az egész társadalmunknak az az érdeke, hogy a különböző személyiségek lássák és értsék egymást, tanuljanak egymástól, kölcsönösen fogadják el egymást és megtanuljanak együttműködni.

A Csodavár-modellel a jövő társadalmát építjük” - mondta Kisari Károly a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

Dr. Hanusi Péter Mátészalka polgármestere egy egyre gyakrabban felszínre kerülő problémára hívta fel a figyelmet, miszerint sokszor a szülők sem akarnak, tudnak szembenézni a Down-szindrómával. Éppen ezért a program új eleme – emelte ki az elnök - amikor a megfelelő szakemberek érzékenyítéséről van szó, az ö felkészítésükről, hogy erre a problémára hogyan tudnak rávilágítani, felismerni. Hiszen, ha a szülő késve, vagy nem szembesül gyermeke korlátaival - ezért késve kapja meg gyermeke azt a segítséget, ami által egy jobb, minőségi életet élhet - beláthatatlan következményei lehetnek.

Nyíregyháza után Budapesten is

Olyan környeztet kell teremtenünk, ahol ők is jól érzik magukat.” - hangsúlyozta Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke, aki kitért a budapesti Csodavár átadására.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület a szektorban egyedülálló óriásberuházásnak köszönhetően, a Down-szindróma Világnapján, az országban másodikként Budapesten inkluzív korai fejlesztő központot és játszóházat nyitott. Az egyedi „Csodavár-modell” alapján működő Csodavár Budapesten a XV. kerületben várja a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyermekeket és családjaikat.

A 21 éves Rejtett Kincsek Down Egyesület nyolc évvel ezelőtt Nyíregyházán, egy különleges és egyedülálló kezdeményezésként kidolgozta azt a „Csodavár-modellt”, ami alapvetésként tekint a gyermekek integrált és játékos fejlesztésére, azaz egy olyan környezetet biztosít a korai fejlesztésre váró gyermekek számára, ahol a fejlesztőközpont játszóház is egyben, és ahol a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyermekek közös foglalkozásokon vehetnek részt, együtt fejlődhetnek.

„A társadalmi felelősségvállalás nem csak a munkahely teremtésből és megtartásból kell, hogy álljon!”

Immár negyedik éve támogatója az ESZAT Kft. a Rejtett Kincsek Down Egyesületet. Ügyvezetője Kovács Károly György kiemelten fontosnak tartja az egyesület támogatását, ezért újabb, három évre szóló, évi kétmillió forintos támogatási okiratot írtak alá. Az ügyvezető bízik abban, hogy Mátészalka térségében elindított - tervek szerinti - mintaprogram el fog terjedni. „Egymás másságát ne úgy vegyük észre, hogy az neki rossz legyen.” Hogy ezt elősegítsük, mi anyagilag tudunk melle állni az újabb intervenciós programnak, így segítve Mátészalka térségében Tanácsadó-pontok kialakítását – hangsúlyozta Kovács Károly György.