AKTUÁLIS
Emléktáblát lepleztek le Kisvárdán a doni hősöknek
​Több, mint 200 kilométer, 34 település több ezer megemlékezőjének részvételével véget ért a 10. Doni Hősök Emléktúra. Kisvárdán a Munkaügyi Hivatal homlokzatán leplezték le a II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred emléktábláját. Az ezred egyik puskás százada 1921-29 között itt állomásozott.

A mostani a XXII. Doni Hősök Emléktúra az országban. Megyénkben most a 10. alkalommal két etapban összesen 200 kilométert menetelnek a Honvédsuli Egyesület szervezésében a szervezethez csatlakozó fiatalok. Idén Fényeslitkéről indult az emlékmenet és Kisvárdán ért véget.

A Don menti tragédia napjainkig eleven, lassan gyógyuló sebként van jelen közgondolkodásunkban. Az egykori magyar királyi 2. honvéd hadsereget csak rövid ideig illették a hős jelzővel. 1949 után évtizedeken át árulónak, ellenségnek bélyegezték saját hazájában a II. világháborúban harcolt magyar katonákat. Az I. világháború után a frontról, majd a hadifogságból hazatértek kibeszélték magukból sorsukat, szeretteik körében lélekben megnyugodva kezdték újra dolgos életüket. A nagy háborúban hősi halált haltaknak a települések hősi emlékműveket állítottak. Megyénkben az emlékük őrzésére évenként a Honvédsuli 200 kilométeres emlékmenetet szervez. Idén ez már a10. alkalom volt.


Az emléktáblánál koszorút helyeztek el a kormányhivatal, a kisvárdai oktatási intézmények vezetői, a polgármesteri hivatal intézményei, a helyi önkormányzati képviselők, valamint Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke.

Az útba indító díszparancsot dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta ki.

A Don-kanyarban elesett 45.000 honvéd előtt, mint hősi halott előtt kell fejet hajtanunk. Emlékezzünk: Tisztelet a hősöknek!

Videónk a vasárnapi Nyírbogdányi megemlékezésről készült.