AKTUÁLIS
Emléktáblát avattak Nyírbátorban
A nyírbátori Báthory István laktanya parancsnoki épületén emléktáblával adóztak a doni harcokban hősi halált halt magyar királyi II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred III. zászlóalj katonáinak, akik 1942. november 1-én indultak el Nyírbátorból a keleti frontra.

A Honvédsuli Egyesület az idén VIII. alkalommal rendezte meg emlékmenetét a II. világháború Keleti Frontján, a Don folyó mentén hősies küzdelem után elesett magyar katonák emlékére. Az emlékmeneten résztvevők fizikai teljesítményükkel, 100 km-es gyalogmenettel tisztelegtek a 2. Magyar Hadsereg emléke előtt, 15 település érintésével.

Az emlékmenet februári zárószakaszának befejezésképp Nyírbátorban a Báthory István laktanya parancsnoki épületén emléktáblát lepleztek le a Honvédsuli Egyesület tagjainak részvételével. Az avató ünnepségen a térség településeinek képviseletében a polgármesterek koszorút helyeztek el a hősök emléktáblájánál, melyet a Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás hozzájárulásával állítottak fel. A zárórendezvényen ott volt Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Dudás István kabinetvezető, közjogi méltóságok, katonai és rendőrségi parancsnokok.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke beszédében rámutatott, hogy Magyarország 1100 éves történelmét a megmaradásért való küzdelem mindennapjai töltötték ki. Szavaival élve minden nemzedék megcselekedte azt, amit megkövetelt tőle a haza. „Ezt tették a második világháborúban - a legnagyobb világégésben - nagyapáink, dédapáink.” Ez történt a Szovjetunióban, a Donnál 1943 januárjában is – fogalmazott. „Áldozott a magyar nemzet a történelemnek” - jelentette ki a képviselő.

Simon Miklós emlékeztetett arra, hogy a kivezényelt 200 ezer magyar hős közül 120 ezer katona soha nem tért haza. A most leleplezett emléktábla nekik állít emléket.

A rendezvénnyel a múlt hőseire, katonáira emlékeztek a jelen és a jövő katonái. A honvédsuli növendékeinek a négynapos, napi 20-25 kilométeres túra jó kihívás volt, lehetőség arra, hogy megismerjék saját fizikai teljesítményük határait. Ha fel is ismerik korlátaikat, azokat nehezen akarják elfogadni. Mennek előre. Nem kötelességből. Mennek, mert menni akarnak, mennek a 77 éve elesett hősök emlékéért. Mennek és emlékeztetnek, hiszen küldetésük van.

Elszántság, büszkeség jellemezte a csapatot.

A három etapból álló több mint 200 kilométeres emlékmenet fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, védnökei, dr. Simon Miklós, dr. Seszták Miklós, valamint dr. Tilki Attila országgyűlés képviselők.

- FrissMédia -

Fotó: Bakos Zsolt