NAGYVILÁG
Külföld
#Fülöp-szigetek
#Manghut
#tájfun
#földcsuszamlás
Élve temette el őket a sár - kézzel próbálják kiszedni a holttesteket
Hatalmas földcsuszamlásokat okozott a Fülöp-szigeteken a Mangkhut tájfun. Az egyik bányászvárosban, Itogonban több mint 30-an próbáltak menedéket találni egy épületben, melyet aztán elsodort a sár.

A mentőosztagok kézzel ássák ki a holttesteket a beton és fatörmelék alól. Az eredetileg 330 kilométeres szélvihar Dél-Kínába száguldott tovább, ahol Kuangtung tartományban négy ember halálát okozta - háromra közülük fa dőlt. Azóta már sokat szelídült a tájfun.

A Mangkhut a hétvégén söpört végig a Fülöp-szigeteken. Több mint 60 embert ölt ott meg, főként a heves esők okozta földcsuszamlások követeltek halálos áldozatokat. Benguet vidékén aranybányászok egy csoportja a családjával együtt egy kétemeletes épületbe menekült. A házat elsodorta a sárlavina, sokan eltűntek. Az épület egyébként imaház volt, a gyülekezet papja hívta oda az embereket, hogy biztonságban legyenek a viharban.

Semmi esély nincs arra, hogy bárki is életben maradt volna közülük, már csak a holttestek kiemeléséért küzdenek. A bányát egyébként már korábban bezárták, akik ott dolgoztak, feketén tették és ezzel valószínűleg maguk is hozzájárultak a földcsuszamláshoz.

A BBC tudósítója szerint hatalmas károkat okozott a tájfun Luzon északi partjai mentén, erdőket tarolt le és elektromos vezetékeket tépett szét a szél. A Fülöp-szigetek egyik legfontosabb mezőgazdasági vidékén, Cagayanban pedig elpusztította a termés jó részét. Duterte elnök egyik tanácsadója szerint a rizs és a kukorica négyötöde odalett.

Az ország mindazonáltal sokkal felkészültebben fogadta a mostani szupertájfunt, mint öt évvel ezelőtt a Haijant, amely több mint 7 ezer ember halálát okozta. Időben riasztották ezúttal az embereket, az iskolákat bezárták, a hadsereget pedig készültségbe helyezték.

- FrissMédia -