18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#tragédia
#csomagtartóban talált
#sanyika
Eltemették Sanyikát, a csomagtartóban talált halott kisfiút
A kisfiú élettelen testét két napig egy kocsi csomagtartójában hurcolta a nevelőanyja. 

Sanyikát hófehér koporsóban református szertartás szerint helyezték örök nyugalomra az ilki temetőben. Sanyika hivatalos gyámja a családdal közösen szervezte a temetést.

Mint a FrissMédia elsőként számolt be róla, egy hete, szombat hajnalban egy városi terepjáró állt le a nyíregyházi rendőrség mellett, majd közölte a nevelőszülői házaspárral, hogy a csomagtartóban egy halott kisfiú van, a hátsó ülésen pedig egy kislány, aki életben van. Mint kiderült, Sanyika már három napja halott volt, mivel a szerdai vacsora közben megfulladt. Az ezt követő események vizsgálat tárgyát képezik, jelenleg szakértői vélemények meghallgatáda, mobilcella adatok elemzése, tanúk kihallgatása folyik.


Az azóta eltelt időben sok információ látott napvilágot. Portálunk megtudta, hogy a nevelőszülők egy nyíregyházi társasházban élnek és a saját két gyermekük mellé vállaltak még 2 nevelt gyermeket úgy, hogy a nevelőanya 28 hetes terhes.

Az öt gyermeket az ilki családból egy másik ügy miatt emelte ki a gyermekvédelem. Sanyika édesanyja januárban adott életet harmadik gyermekének, ő egy Nyíregyházához közeli anyás-csecsemőotthonban kapott elhelyezést, míg elsőszülött gyermeke az egyéves kistestvérével nevelőszülőkhöz került.


Sanyika már a kiemeléskor is alultáplált volt, mivel annak ellenére, hogy voltak már fogai, nem tudott rágni. Szellemileg bár nem voltak jelei, de beszéde nem a korának megfelelően alakult, gyakorlatilag rendkivül nehezen kommunikált. Ilyen előzmények után került Sanyika a nevelőszülőkhöz.

Kérdés, ha a két éves kisfiú eleve alultáplát volt és gondok voltak az étkezéssel, miért nem került szakemberhez, illetve miért kellett az egyéves kislányt elszakítani az édesanyjától, miért nem kerülhetett ő is anyás-csecsemőotthonba. Még ha az édesanya maga is gyerek, de nagy valószínűséggel állandó felügyelet mellett nagyobb esélye van a normális életre. Sanyika nem kapta meg ezt a lehetőséget, valakik óriásit hibáztak.


Felmerül a felelősség kérdése, hogy a gyermekvédelem mit tett, illetve mit nem tett, akkor, amikor kiderült, hogy a gyermek anya nagy valószínűséggel 14 éves kora előtt létesített szexuális kapcsolatot valakivel, ami igazolhatóan még két másik alkalommal is megismétlődött.


Miért csak 2023 januárjában történt beavatkozás a családnál? - teszik fel sokan a kérdést. A vizsgálatok zajlanak, miközben egymástól két független nyomozás is folyamatban van. Az egyik Sanyika halálának körülményeire irányul, a másik vizsgálat a gyermek fogantatásnak hátterét és az apa kilétét próbálja meg felderíteni.

Ebben az ügyben jelenleg az első megfelelő döntés, hogy az egyéves kislányt az édesanyjával és pár hónapos testvérével együtt anyás-csecsemőotthonban helyezték el. Talán ha a kezdettől fogva így járnak el, Sayika még mindig élne.