AKTUÁLIS
Előre kell tekinteni – helyzetértékelés Kisvárdán
Konstruktív, előremutató, tárgyilagos és őszinte hangulatú beszélgetés zajlott Kisvárdán az első, vészhelyzet utáni első fórumon, melyen a vállalkozókkal találkozott a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós. A találkozó célja az volt, hogy a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket minél aktívabban ki tudják használni a város vállalkozói. Leleszi Tibor polgármester a várost érintő racionalizálásokról is beszélt.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője a fórumon elmondta, hogy ki kell használni minden lehetőséget a most megnyitott pályázati források tekintetében. Felhívta arra is a figyelmet, hogy készülni kell a 2014-2020-as programozási időszak végére. Elmondta, hogy a tervezési ciklusban fel nem használt forrásokra – amennyiben lesznek ilyenek - csak kész projektekkel tudnak pályázni. Ezeket megfelelően elő kell készíteni. Akkor már késő lesz kapkodni, amikor megnyílnak ezek a lehetőségek.

A képviselő külön kiemelte a kormány versenyképességnövelő támogatási programját, amely rendkívül gyors segítséget nyújt a munkahelyeket teremtő, megtartó vállalkozásoknak. Ezzel kapcsolatban példaként említette a napkori Gémtech Kft. héten bejelentett 287 millió forintos fejlesztési támogatását, ami a teljes beruházás 50 százaléka.

Seszták Miklós a kormány gazdaságvédelmi programjának egyik új eleméről szólva kifejtette, hogy nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel munkahelyteremtő bértámogatási program indul, amely 70 ezer ember munkába állását segíti. A támogatott 6 hónap alatt maximum havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti a program. A továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt a 9 hónap alatt a személyenkénti támogatás elérheti a nettó 1 millió forintot.

A megbeszélésen többek közt olyan nagyágyúk voltak jelen, mint Háda György, Pekó László, vagy a 2019-es év egyik leggyorsabb növekedését produkáló FirstPhone Kft. vezetője. A helyzetértékelést Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere kezdte.

Elmondta, hogy a városnak is fel kellett készülnie a kieső iparűzési adóbevételek miatt kialakuló finanszírozási nehézségekre. Racionalizálással, költségcsökkentésekkel és sajnos elbocsátásokkal biztosítható a város biztonságos gazdálkodása. Az elbocsátásokat rendkívül körültekintően próbálta megoldani a város vezetése – fogalmazott Leleszi. Elmondta, hogy a munkájukat elvesztő dolgozóknak ajánlottak más álláslehetőséget. A felajánlott lehetőséggel egy ember élt. Az intézkedések érintették a városházát, a könyvtárat és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házát. Leleszi Tibor azt is elmondta, hogy a város bezárja a Császi úti óvodát. Ide jelenleg 8 gyermek jár, a következő tanévre ketten jelentkeztek. A város szociális ellátó intézményeinek működtetést átadják az egyházaknak. Csak ezzel éves szinte 100 millió forintot takarít meg az önkormányzat.

- Ha ezeket a lépéseket nem teszi meg az önkormányzat, a következő év akár csőddel is fenyegethette volna a várost. Előre kellett gondolkodni, így biztosítva a város biztonságos működtetését, miközben jelentős fejlesztések valósulnak meg – fogalmazott a város vezetője.

A fórumon markánsan kirajzolódott, hogy a vállalkozások és az önkormányzat egymásra vannak utalva. Míg az előbbiek biztosítják az önkormányzatok egyik bevételi ágát, az iparűzési adót, az utóbbi biztonságos feltételeket, kiszámítható, tervezhető környeztet teremtve alapozza meg egy-egy vállalkozás sikerét. Ez a szimbiózis március elején megszűnt, amikor is elérte hazánkat az új koronavírus járvány, ami alapjaiban változtatta meg a megszokott életvitelt. Mint az önkormányzat, úgy a vállalkozások is az életben maradásukért kezdtek küzdeni. A térségben az első áldozat a Háda Kft- lett. Az akkori helyzetről Háda György beszélt.

„A mi ügyünk volt talán a leghangosabb” – utalt a sajtóhírekre, amikor a Háda Kft. bejelentette, hogy csökkenteni kénytelen a dolgozói létszámát. Háda György rámutatott, hogy a beruházásaik jelentős saját forrás felhasználásával jöttek létre, ezek összege közel 1,5 milliárd forint volt. A márciusi leépítés biztosította a cég életben maradását, azt, hogy áprilisban ismét elkezdhessenek dolgozókat felvenni. A cég profiljából adódóan 80 üzletet üzemeltetnek, amelyek jelentős része bérlemény, csak ezek költsége havi szinten közel 300 millió forintot emésztett fel, úgy, hogy a bevételek gyakorlatilag nullára redukálódtak. Ennek ellenére a 25 éves Háda cégcsoport talpon maradt és ma már elmondható, hogy a bevételei elérték a korábbi szint 40-50 százalékát. Háda György úgy számolja, hogy év végére talán a 60 százalékot is elérik.

A cégvezető elmondta, hogy a bérlemények tulajdonosai – különösen a külföldi tulajdonban lévő plázák - nem igazán voltak megértőek, jelenleg is 20 tulajdonossal folynak a tárgyalások a vészhelyzeti időszakra vonatkozó bérleti díjak csökkentése miatt.

Még büntetést is kiszabott az egyik plázatulajdonos – mondja a FirstPhone Kft tulajdonosa. Elmondta, hogy nekik a legnagyobb gondot az okozta, hogy a bérlemények tulajdonosai a veszélyzet idejére annak ellenére követelték a bérleti díjakat, hogy az üzleteik nem voltak nyitva. A fórum több résztvevője is ezt sérelmezte a legjobban.

Pekó László mint bérbeadó (is) úgy fogalmazott, hogy ők sok bérlőnek elengedték a bérlet díjat vagy 50 százalékkal csökkentették. Bérlő kell holnap is, meg holnapután is – fogalmazta meg üzletpolitikáját a kereskedelmi szakember.

A Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat adatai szerint áprilisban megyénkben 32 881 volt a regisztrált álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest több mint 5 százalékos növekedést jelent. Tavaly december óta folyamatosan emelkedik ez a mutató. Az áprilisi adatsor egyértelműen az új koronavírus miatt kialakult járványhelyzet következménye.

A járások közül a kisvárdait is elérte az új koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések hatása. A márciusi adatok még bizakodásra adtak okot, viszont a most ismertté vált áprilisi adatok sajnos kiábrándítóak, hisz egy hónap alatt 466-tal emelkedett a regisztrált munkakeresők száma. 13 járásunk közül itt növekedett áprilisban a legnagyobb mértékben a munkanélküliség.

- FrissMédia -