KULTÚRA
Fesztivál
#VIDOR Fesztivál
Elkezdődött a vidámság országos seregszemléje Nyíregyházán
Az ünnepélyes megnyitóval és Tiéd a világ előadással hivatalosan is elkezdődött pénteken a 17. Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A jövő szombatig tartó rendezvényen mintegy háromszázötven programot, köztük koncerteket, színházi előadásokat és szabadtéri filmvetítéseket kínálnak a közönségnek.

A római katolikus társszékesegyház előtti teret a felhőszakadás ellenére teljesen megtöltő érdeklődök előtt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a vidámság és a derű országos seregszemléje, azaz a Vidor elősegíti a helyi hagyományok, a nemzeti értékek megismerését, ezzel erősíti a kulturális sokszínűséget.

Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere közölte: számos új elemmel bővült az idei fesztivál, amely, mint fogalmazott, közelebb hozza az embereket egymáshoz. Kilenc napja alatt a város egy hatalmas közösségi térré alakul át.

A hazai zenei élet szereplői közül mások mellett a Wellhello, Caramel, Pápai Joci, Ferenczi György és Sena is ellátogat Nyíregyházára. A világzenei vonalat a zimbabwei Mokoomba, a román Mahala Rai Banda, az olasz Luca Bassanese képviseli, a nemzetközi szcéna szereplői közül a ciprusi Monsieur Doumani, a francia Duo Montanaro, a román Nadara és az egyesült államokbeli La Peche ad koncertet. Rajtuk kívül a hazai színészzenekarok is megmutatják énektudásukat a fesztivál zenei színpadain, valamint egy "dzsesszjátszóteret" is kialakítanak a gyerekek és a családok számára.

A tizenhetedik alkalommal megrendezendő, kilenc napig tartó programsorozat központi eleme idén is a tizennyolc előadásból álló színházi előadássorozat lesz. A nagy érdeklődésre tekintettel két produkciót ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók a Kossuth téren - mondta Kirják Róbert, a szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.

Az újítások között a direktor megemlítette, hogy a helyi gasztronómiai ínyencségeket kínáló Vidor falut közelebb viszik a központi rendezvénytérhez, az esti ingyenes filmvetítéseket óriás ledfalon nézhetik az érdeklődők, az irodalmi programoknak pedig - új helyszínként - a felújított Bencs Villa ad majd otthont.


Benedek Miklós színművész, aki a Vidor Fesztivál színházi programok zsűrijének elnöke, a megnyitón megemlékezett a napokban elhunyt Székhelyi József színművészről, aki szintén fellépett volna a fesztiválom egy kamaradarabban. "Tavaly itt álltam önök előtt, amikor Makk Károlyra emlékeztünk. Most itt állok és Székhelyi Józsefre emlékezünk, nem szeretnék jövőre itt állni és emlékezni valakire..." - zárta köszöntőjét a színművész, majd bejelentették, hogy Székhelyi József a Vidor szervezőitől posztumusz életműdíjat kap. Ezt követően adták át Makk Károly özvegyének, Makk Hannának a tavaly elhunyt rendező posztumusz életműdíját.

A programok döntő többségét a nyírségi megyeszékhelyen tartják majd, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz másik településére is kitelepül a fesztivál. A nyíregyházi programkínálat három új és egy korábbi fesztiválhelyszínnel bővült, a belváros nagyobb tereire szervezett előadásokkal még több ember kapcsolódhat be a Vidor Fesztiválba.


- FrissMédia -