KULTÚRA
Programok
Elkészült Kisvárda adventi koszorúja
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja - amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap - egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti, mely dátum idén: december 2.

Az advent szó jelentése „eljövetel”, mely a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Az adventi koszorú négy gyertyája szimbolizál egy-egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Az ünnepkör színei - a keresztény tanítás szerint - a lila és a rózsaszín. A lila a bűnbánatot és a megtérést jelképezi, míg a rózsaszín az örvendezést. A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik ismét lila.

A kisvárdai adventi koszorú gyertyagyújtási, ünnepi ceremóniái 16.00 órától:

December 2-án: ünnepi beszédet mond és az első gyertyát meggyújtja Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. Egyházi és kulturális műsorral közreműködik a Református Egyház és a Várday Kata Református Általános Iskola és Gimnázium.

December 9-én: egyházi és kulturális műsorral közreműködik a Római Katolikus Egyház és a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda.

December 16-án: egyházi és kulturális műsorral közreműködik a Református Egyház és a Várday Kata Református Általános Iskola és Gimnázium.

December 23-án: ünnepi beszédet mond és a negyedik gyertyát meggyújtja dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő. Egyházi és kulturális műsorral közreműködik a Görögkatolikus Egyház és a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda.