AKTUÁLIS
#nyíregyháza
#Nyíregyházi Állatpark
#látogatócentrum
Elkészült a Nyíregyházi Állatpark látogatócentruma
Elkészült a Nyíregyházi Állatpark új látogatócentruma és bejárata, valamint a nyitott hópárduc-kifutó. A több mint 380 millió forint értékű, csaknem teljes egészében hazai és uniós támogatású beruházást szerda délután adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

Gajdos László, az állatpark igazgatója az eseményen elmondta, hogy 2020-ig folyamatosan zajlanak a beruházások az állatparkban, Magyarországon ilyen nagy arányú állatkert-fejlesztési program még sosem volt. Megemlítette: az új bejárat amellett, hogy Sóstó "kapujává" vált, egy modern irodarendszernek is otthont ad, ahol az állatpark munkatársai méltó környezetben tudnak dolgozni.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy ez a beruházás az első eleme az állatpark és a Sóstógyógyfürdő fejlesztését célzó komplex beruházási programnak. Épül a Pangea Ökocentrum, az ökológiai sétaút, a jégkorszak világát bemutató látványosság előkészítés alatt áll és a négycsillagos sóstói szálloda építése is jó ütemben halad - tette hozzá a városvezető.

A látogatóközpont bejáratához modern pultokat, bankautomatákat, pénzváltót, pénztárakat, kerékpártárolókat telepítettek, kialakították a beléptető vonalakat, fejlesztették az informatikai rendszert, dolgozói parkolókat, gépészeti helyiségeket alakítottak ki. A teljesen akadálymentesített főbejáratnál házi múzeum és állatbemutató várja csütörtöktől a közönséget. A beruházás kibővült egy fóka-látványmedencével és egy hópárduc-kifutóval, utóbbinak elsősorban az a célja, hogy imitálja a világ legritkább és legveszélyeztetettebb állatfajának természetes környezetét.

A Nyíregyházi Állatparkban várhatóan június végén adják át a jelenleg építés alatt álló Pangea Ökocentrumot és Szállodát, a háromszintes, 38 szobás hotelben oktató- és konferenciaközpontot hoznak létre több mint 1,6 milliárd forintból. Előkészítés alatt van a csaknem 4 milliárd forint értékű, a jégkorszak világát bemutató interaktív látványosság, ami 2019 végére épülhet fel. Ugyancsak tervezés alatt van az úgynevezett India-ház építése, jövőre ez is megépül.