KÉK FÉNY
Elítélte a bíróság a nyíregyházi mentőst
Az ítélet szerint egy-egy év fogházbüntetésre ítélte a bíró az első és a másodrendű vádlottat. Az ítélet végrehajtását a mentő vezetője esetében egy, a személygépkocsi vezetője vonatkozásban két évre felfüggesztette. Mindkettőjüket egy-egy évre eltiltotta a gépkocsivezetéstől is. Az ítélet nem jogerős.

Maratoni tárgyaláson van túl a Nyíregyházi Járásbíróság bírája, dr. Szilvási Péter, aki egy nem mindennapi halálos baleset felelőseinek megállapítása érdekében idézett be több tanút. Az ügy előkészítő ülése még a nyár elején volt, akkor a mentőgépkocsi vezetője, az elsőrendű vádlott nem ismerte el a felelősségét a balesetért, míg a másodrendű vádlott, aki a személyautót vezette, a vádirattal egyezően ismerte el a felelősségét a barátnője halála miatt. Az ügy ma folytatódott és első fokon pont is került a végére.

A megállapított tényállás szerint 2019. október 13-án az esti órákban B.S.Zs. I. rendű vádlott Nyíregyháza lakott területén mentőautóval közlekedett a Pazonyi úton, Nyírpazony irányába, megkülönböztető fény- és hangjelzés használata mellett. Ugyanebben az időben B.D. II. rendű vádlott is személygépkocsival közlekedett barátnőjével - a biztonsági öv használata nélkül - a Pazonyi út útkereszteződése felé, ahonnan egyenesen szándékozott tovább menni. A kereszteződéshez érve a mentőautót vezető B.S.Zs. I. rendű vádlott 81-86 km/h sebességgel, a forgalomirányító készülék tilos jelzése ellenére a kereszteződésbe hajtott. B.D. II. rendű vádlott ugyanebben az időben balról hajtott be a kereszteződésbe úgy, hogy akkor a forgalomirányító fényjelző készülék már tilosra váltott, és gépjárműve jobb elejével fékezés nélkül 48-52 km/h sebességgel nekiütközött a mentőautó bal elejének.

Az ütközéstől mindkét gépkocsi kitért a haladási irányából, a mentőautó az úttest jobb szélén lévő, közvilágítást tartó fémoszlopnak ütközött, amitől a hirdetőtábla leszakadt és a fényjelző készüléknél várakozó gépjárműre esett. Ezután a mentőautó az oszloppal való ütközéstől visszacsapódott a Pazonyi útra, ahol bal hátsó részével ismét nekiütközött B.D. vádlott autójának, minek következtében egy másik, fényjelző készüléknél várakozó autónak is nekiütközött.

A baleset következtében B.D. II. rendű vádlott vele utazó barátnője az élettel összeegyezhetetlen sérüléseket szenvedett, a helyszínen meghalt. Az egygyermekes édesanya az ütközés erejétől kirepült a gépkocsiból.

A nyomozás során a vádhatóság szerint osztott felelősség volt, ugyanis a mentőgépkocsi - jogszerűen - megkülönböztetett jelzést használt, azonban vezetője nem győződött meg róla, hogy az elsőbbséget mindenki megadja neki. Dr. Szilvási Péter bíró az ítélet indoklásban rámutatott, hogy a megkülönböztető jelzést használó gépjárműnek szinte minden közlekedési szabályt át lehet hágnia, de ezt csak és kizárólag úgy teheti meg, ha mások épségét nem veszélyezteti. Azaz esetünkben igazoltan piros jelzés ellenére hajtott mentőgépkocsi a kereszteződésbe - ezt jogszerűen tette -, azonban az első rendű vádlottnak tisztában kellett lennie azzal, hogy más gépkocsinak zöld jelzése van. Vagyis számítani lehetett rá, hogy behajthat valaki a kereszteződésbe. A bíró szerint ezt a mentős figyelmen kívül hagyta.

Az ítélet nem jogerős ugyanis a mentős és védője teljes körű fellebbezést jelentett be, míg a másodrendű vádlott és védője, valamint az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

- FrissMédia -