KÉK FÉNY
#elismerések
#Román István
#márciusi tél
Elismerések a helytállásért a márciusi télben
Helyzetelemző értekezletet tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a megyei védelmi bizottság elnöke szerdán délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, ahol a résztvevők a márciusi rendkívüli téli időjárásban keletkezett feladatok végrehajtását értékelték, valamint többen elismerésben részesültek.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a megyei védelmi bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a március 17-én kialakult rendkívüli téli időjárás okozta feladatok végrehajtását elsőként köszönte meg a beavatkozásokban résztvevőknek. Mint kiemelte: mindamellett, hogy az előjelzett időjárási körülményekből megyénkben még semmi nem látszott, volt időnk felkészülni a várhatóan bekövetkező eseményekre.

Értesítették a helyi védelmi bizottságok elnökeit, felkészültek arra, hogy szükség esetén a megyei és a helyi védelmi igazgatási rendszerrel képesek legyenek folyamatos szolgálatellátásra áttérni. Pár óra alatt a 36-os, 38-as főutak, az M3-as autópályán is hótorlaszok keletkeztek. A Bokortanyák területén kialakultak nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető helyek, amelyek kiszabadítása, a néhol kétméteres hótorlaszok felszámolása hosszabb időt vett igénybe. Két területen alakult ki kisebb áramszünet, amit az áramszolgáltató szakemberei rövid időn belül elhárítottak, jelentősebb szolgáltatás kiesés nem történt –sorolta az elnök.

A honvédségi erőkből a Debreceni 5. Bocskai István Lövészdandár állományából az országos törzs intézkedése alapján megyénkben három bázishelyszínen (Nyírbátorban, Ófehértón, és Kisvárdán) összesen 26 fővel, 7 db technikai eszközzel alakult meg a honvédségi munkacsoport, felkészülve a nehezen megközelíthető helyszíneken történő bevetésre. A körülmények szerencsére nem tették szükségessé a megyei védelmi bizottság összehívását, a feladat végrehajtására hivatott szervek kiváló együttműködésben a Magyar Közút, a Rendőrség, a térségi szolgáltatók, a Honvédség a Katasztrófavédelem irányításával és koordinációjával képesek voltak a helyzet magas színvonalú kezelésére - összegezte Román István.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a Megyei Operatív Törzs 2018.03.17-én, 14 órától hat fővel kezdte meg a működését, a váltást megszervezték, így összesen tizenöt ember, három váltásban dolgozott. Erről már Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató beszélt. A készenléti járművek mellett három tartalékfecskendőt is beállítottak, a megyei ügyeletet megerősítették, a beavatkozó egységek tájékoztatást kaptak a várható helyzetről. Tizenhét olyan esemény volt, amely az áramszolgáltatást vagy települések, településrészek megközelíthetőségét érintette. Több mint ötven esetben riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tűzoltóegységeket, ebből csak Nyíregyháza huszonkilenc eseményhez vonult. Jellemzően keresztbe fordult kamionokhoz, árokba csúszott és elakadt járművekhez riasztották őket. Egy esetben leszakadt villanyvezetéknél végeztek műveletet, míg három esetben faeltávolítást, továbbá két esetben épület tetejéről hóeltávolítást hajtottak végre - összegezte az ezredes.

A Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 2018 március 17-én kialakult rendkívüli téli időjárási viszonyok során tanúsított kiemelkedő helytállásáért Román István kormánymegbízott elismerésben és jutalomban részesítette:

Nagy József tű. ezredest, a SZ-SZ-B Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesét, Turóczi László c.r.főtörzszászlóst, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját, Kovács Miklóst, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útüzemeltető mester szakmunkását, Zahorán László főtörzsőrmestert, a Debreceni, 5. Bocskai István Lövészdandár, 39. Lövész Zászlóalj 1.század szakasz altisztjét, Kiss József tű. főhadnagyot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Informatikai Osztály főelőadóját, Deák Lászlóné tű. főhadnagyot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség katasztrófavédelmi megbízottját, Frecska István tű. főtörzsőrmestert, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjét, Kósa Csaba tű. törzsőrmestert, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetőjét, Czuper Csaba egyéni vállalkozót, valamint Rudolf Gábort, szintén egyéni vállalkozót.

- FrissMédia -

Fotó: Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, Szabolcs MKI