PUZZLE
Életmód
Elindult az alvás éve - díjazták az alvásbarát szállodákat
Jobb alvás, jobb élet, jobb világ. Ez a mottója a Magyar Alvás Szövetségnek és az általa szervezett alvás évének, mely mától egészen december 31-ig tart. Része az alvásbarát szálloda címek átadása is hazai és külföldi hoteleknek.

A koronavírus itt is közbeszólt. Ma a Magyar Tudományos Akadémián tartottak volna konferenciát az alvásról, de ehelyett a Magyar Alvás Szövetség székházából, a budapesti alvásközpontból online követhették az érdeklődők, hogy az alvás világnapja után idén először meghirdették hazánkban az alvás évét is.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke elmondta: minél jobban aludjunk - erről fog szólni tematikus év. Az alvás fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek, orvosok, alvásipar résztvevői. Meggyőződésük: a minőségi alvásnak az egészséges létet kell szolgálnia.


A mostani vírushelyzet duplán is rányomta bélyegét a beszélgetésre. Dr. Vida Zsuzsanna, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke a karantén és az alvás összefüggéseiről is beszélt. Kifejtette: az alvás nagyon fontos az immunrendszer helyes működéséhez. Ez most különösen időszerű, amikor mindannyian egy vírusfertőzéstől félünk. Lehet, hogy az alvásunk minőségén és mennyiségén múlik, hogy elkapunk-e egy fertőzést vagy sem - tette hozzá. Kiemelte: életbevágó lehet, hogy a karanténban is próbáljuk a bioritmusunkat megtartani. Nem jó, ha ez megfordul.

Jó alvással az élet minősége javítható, elsődleges ennek a szerepe a táplálkozással és a testmozgással együtt. Két programot is meghirdetett mától az Alvás Szövetség: az egyik az alvásbarát termék program, melynek keretében hitelesítik, védjeggyel látják el azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a jó alvást, a jó minőségű regenerációt szolgálják. A másik az alvásbarát munkahely. Ami azért fontos, mert Magyarországon 40-42 százalékos csak a kipihentsége egy átlagos dolgozónak, aki így jóval a teljesítőképessége optimuma alatt van. Itt is védjegy van, ami arra garancia, hogy az illető cég munkakultúrája segíti az éjszakai pihenést és a munkahelyi stresszoldást. Erre a programra kkv-k, nagyvállalatok, államigazgatási szervek is jelentkezhetnek.


A magyarok 50-60 százalékának van valamilyen alvászavara, akár tud róla, akár nem. Vagyis népbetegségről beszélhetünk, aminek számtalan oka lehet: életmód, munkakörülmények, időbeosztás. Ráadásul sok betegség is okozhat rossz minőségű alvást. A leghatékonyabb megelőzés a rendszeres mozgás, az alváshigiénia betartása, a tudatos életvezetés, az esti tevékenységek tudatos alakítása, például annak betartása, hogy ne képernyő előtt töltsük az időnket - hangzott el. A jó alvás tanulható, erre különösen figyelnek például a rendőrségnél.

Évek óta megválasztják az alvásbarát hoteleket. „20-50%-kal alszunk rosszabbul szállodában, mint otthon, de vannak olyan szállodák, ahol öröm az alvás” - mondta el dr. Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program nemzetközi igazgatója. A Sleepfriendly Hotel/Alvásbarát Szálloda 2020. évi minősítési díjat Magyarországon a Donautica étterem és hotel, valamint a Párisi Udvar Hotel Budapest kapták az alváskörülmények példamutató kialakításáért és a vezetőik minőségi alvás iránti elkötelezett tevékenységéért. A Holt-Duna gyönyörű partján, a szekszárdi borvidéktől csupán 20 km-re fekvő Donautica festői környezetben tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt azok számára, akik zavartalan, nyugodt pihenést terveznek. De a lendületesebb feltöltődésre vágyóknak és az üzleti utazóknak is kiváló helyszínt kínál a kis ékszerdoboz Fadd-Dombori szegletében 6 apartmannal és 11 egyedi szobával, melyek mindegyike különböző belső dizájnnal jelenik meg. Az viszont közös bennük, hogy berendezésük a természet ihlette harmóniát sugározza.


A belvárosi Párisi Udvar Hotel Budapest 110 szobás butikhotel, az amerikai Hyatt Hotels Corporation „The Unbound Collection by Hyatt” márkájához csatlakozik és egyedülálló belsőépítészeti megoldásokkal varázsolja el a magyar és nemzetközi vendégeket. Központi fekvésének, gazdag történelmének és lenyűgöző építészetének köszönhetően ideális célpontja a klisékkel szakítani kívánó, felfedező kedvű utazóknak. 110 luxus kényelmet kínáló, tágas, a nemzetközi Hyatt előírásoknak megfelelően berendezett szoba várja a vendégeket. A szobák közül 18 lakosztály, kettő elnöki rezidencia. A legendás passzázs újjávarázsolt terében kapott helyet a szálloda étterme, mely nappal a századforduló pezsgő kávéházi hangulatát idézi, este pedig egy életteli bárrá alakul.


A Ritz-Carlton Dallas kapta a legjobb külföldi Alvásbarát Szálloda díjat. A tengeren túli hotelben kidolgozták a Good Night's Sleep csomagot, ennek választása esetén alvásterapeuta ad hasznos tanácsokat lefekvés előtt. A párnát speciális, kellemes hőmérsékletű anyaggal vonják be, kora este pedig úgynevezett Drift to Sleep Wellness kezelés készíti elő a kellemes alvást. Ez speciális csomag, de ha csak egyszerűen kiveszünk egy sima szobát, akkor is választhatunk a párnák, az ágynemű-variációk közül. A szoba szabályosan sötétített, az ágy ötvözi az amerikai és európai alvásbarát előnyöket - sorolta a díj odaítélése melletti érveket dr. Kiss Róbert Richard.


- FrissMédia -