SPORT
Elindult a nyíregyházi rally
Chris Ingram tökéletesen kezdte a Rally Hungary-t, hiszen ma reggel gyorsabb volt a kvalifikáción, mint a címvédő Alexej Lukjanuk, 2 perc 13.048 másodperc alatt teljesítette a 3.9 kilométeres szakaszt.

Mivel Łukasz Habaj korábbi balesete miatt nem tudott elindulni a kvalifikáción, a három bajnokesélyes küzdelme kétszereplős csatává alakult Ingram és Lukjanuk között. Mostani eredményével Ingram vívta ki a jogot arra, hogy elsőként válasszon rajtpozíciót magának ma délután Nyíregyházán.

“Hihetetlenül nagy kihívás vár ránk, nagyon kemény feltételek lesznek, de azt gondolom, ez nekünk fekszik. Alig várjuk már a rajtot!” – mondta a Toksport WRT versenyzője, Ingram, aki intermediate Michelin gumikat választott a Škoda Fabia R5 Evójára. “Elképesztően csúszós volt az út, de nagyon élveztük.”

Lukjanuk, aki 0.919 másodperccel volt lassabb, mint Ingram, száraz körülményekre való gumikra szavazott a Saintéloc Junior Team Citroën C3 R5-ös autójánál. “Nem ez volt a legoptimálisabb gumi, a körülmények nagyon mások voltak, mint amikkel eddig szembesültünk. Arra számítottunk, hogy kevésbé lesz csúszós, de sárosabb volt, mint gondoltuk.”

A cseh szövetség által támogatott Filip Mareš, aki az ERC1 Junior bajnoki címének megnyeréséért jutalomként kapott két indulási lehetőségből most teljesíti az elsőt, harmadik lett a kvalifikáción, nem csoda, hogy nagyon elégedett volt az eredményével. “Örülök, hogy csak két tizedet kaptunk Lucastól [Lukjanuk], ez elég jó! A szakaszt nemigen lehetett összehasonlítani semmivel, de azért jó volt megtapasztalni, milyen csúszós utak várnak majd ránk a versenyen.”

A hazai hős, a négyszeres abszolút magyar bajnok Herczig Norbert volt a legjobb magyar a negyedik helyével, míg a nemrég megkoronázott újdonsült bajnok, Vincze Ferenc az ötödik időt érte el. Az amerikai Sean Johnston, aki most lépett feljebb az R5-ös kategóriába, hatodik idejével remekül debütált. “Csúszós volt, és egy kicsit gyorsabban mentünk, pedig nem ez volt a szándékunk. Már most elégedettek voltunk a sebességgel, ez a hétvége amúgy is a tanulásról szól” – mondta az amerikai Johnston.

A Motorsport Ireland versenyzője, Callum Devine hetedik idővel tért vissza az ERC-be a Hyundai Motorsport csapat i20 R5-ös autójával. Hadik András, aki tavaly megnyerte a Nyíregyháza Rally-t, ezúttal nyolcadik lett, őt követte a kétszeres ERC2-es bajnok ifj. Érdi Tibor és Turán Frigyes. Niki Mayr-Melnhof, a hírek szerint, elkövetett egy kisebb hibát az egyik jobbkanyarban, így a 14-dik időt autózta a brazil Paulo Nobre és a német Albert von Thurn und Taxis előtt.

Andrea Nucita volt a leggyorsabb az ERC2-esek között, és az Abarth Rally Kupáért küzdő két esélyes közül is a jobbik – 2.8 másodpercet vert riválisára, Dariusz Polońskira. Az ERC3-asok között Erik Cais volt a leggyorsabb Marijan Griebel előtt, míg az ERC Ladies’ Trophy-ra hajtó Nabila Tejparnak sokba került, hogy túlcsúszott az utolsó kanyarban, így Ekaterina Stratieva lett a leggyorsabb hölgyversenyző.

Forrás: www.fiaerc.com