KÉK FÉNY
#csalás
#tablet
#mobiltelefon
#Egyesült Királyság
#nyomozás
Elfogták a csalót!
A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2018. augusztus 16-án üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult eljárásban elrendelte, Sz. J. gyanúsított letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint, a gyanúsított „iPhone 7” típusú mobiltelefont és GTX típusú videókártyát hirdetett eladásra egy internetes közösségi oldal „adok-veszek” aloldalán. A hirdetésre jelentkező sértett a gyanúsítottal megállapodott abban, hogy 70.000 forintért megveszi a telefont. 2018. február 24-én a sértett a kézbesítéskor kifizette az összeget a kézbesítőnek, a csomag kibontását követően észlelte azt, hogy abban telefon helyett szerszámkulcs, csavar és papírok voltak.

Ugyanezen a napon, egy másik sértett került hasonló helyzetbe, amikor a gyanúsítottól megrendelt GTX-960 típusú videókártya helyett, a 30.000 forintos vételár kifizetését követően észlelte, hogy a dobozban értéktelen zárbetét és vízvezetékelosztó volt elhelyezve.

Február 28-án, ismét az „iPhone 7” típusú mobiltelefont kívánta megvenni egy sértett, aki kézbesítéskor kifizette a 70.000 forintos vételárat, és a csomag átvétele után tapasztalta, hogy abban két üres, értéktelen parfümös üveg található.

Március 16-án, 90.000 forintért kínálta eladásra a gyanúsított az internetes oldalon a fenti típusú telefont, és egy mini tabletet. A hirdetésre jelentkező sértett abban állapodott meg a gyanúsítottal, hogy utánvéttel fogja a két terméket kifizetni. A gyanúsított magát a csomagküldő szolgálat kézbesítőjének kiadva személyesen szállította a sértett címére a csomagot, aki az átvételkor kifizetett neki 133.250 forintot. A sértett a felbontáskor észlelte, hogy a csomagban nem mobiltelefon és tablet, hanem burgonya és vaslánc volt.

A bíróság álláspontja szerint – mivel a gyanúsítottal szemben több, hasonló jellegű bűncselekmény miatt, több eljárás van folyamatban - megalapozottan feltehető, hogy a szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményeket követne el.

Ezenkívül, alaposan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, figyelemmel arra, hogy miután tudomást szerzett az ellene indított büntetőeljárásról, a gyanúsított az Egyesült Királyságba távozott, így elfogására, elfogató parancs kibocsátásával került sor.