KÉK FÉNY
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság az élettársát halálra szurkáló férfit
A Nyíregyházi Törvényszék május 18-án különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és kétrendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt B.Z. vádlottat – halmazati büntetésül – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a szabadságvesztés büntetésből a vádlott legkorábban 27 év elteltével bocsátható feltételes szabadlábra.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi élettársi kapcsolatban élt a sértettel, és a kapcsolat megromlott. Amikor az asszony új viszonyt kezdeményezett, a férfi féltékenységből rendszeresen zaklatta, bántalmazta őt. 2021. május 31-én a hajnali 1 óra körül a férfi hazament nagyari házukba és a kulcsra zárt ajtón kopogott. Amikor az asszony ajtót nyitott, a vádlott ütni kezdte, majd egy tapétavágó késsel több alkalommal test szerte megvágta, megszúrta a sértettet. A bántalmazást hallva a lakásban tartózkodó gyermekük telefonon segítséget hívott, majd magához vett egy kést és édesanyja segítségére sietett. Amikor a vádlott meglátta a gyermeket, kikapta a kezéből a kést, megütötte, majd az így megszerzett késsel a már földön fekvő sértettet több alkalommal megszúrta.

A sértett a bántalmazás következtében a helyszínen meghalt.

Időközben a helyszínre érkezett az elhunyt nő édesapja, aki a szobába érve a földön fekvő lánya mellett találta a vádlottat, aki ekkor a szeme láttára a kezében lévő késsel többször hasba szúrta magát. Mikor az édesapa számon kérte a vádlottat, az a késsel két alkalommal a homlokába vágott, a férfi erre kimenekült a szobából.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott részben beismerő vallomást tett, és egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe, hogy a vádlott a cselekményeit közeli hozzátartozója sérelmére követte el, korábban volt már büntetve, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát a bíróság illetékességi területén.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője is 3 munkanap gondolkodási időt tartottak fenn.

- FrissMédia -