KÖZÉRDEKŰ
#Zöld busz
#környezetvédelm
#Nyíregyháza
Elektromos buszok egy hónapig ingyen Nyíregyházán
​Harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program: novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mostantól forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-t.

A klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt - áll a Kadáerják Péter közleményében.

A Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése.

A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúrahasználat terén, az utasok igényeiről - tették hozzá.

"Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra" - írta az államtitkár.