AKTUÁLIS
#együttműködés
#vadászokkal
Együttműködés a vadászokkal
Megyénkben csak tavaly 196 bejelentés történt vadelütés miatt. A szám - noha lassan - két éve folyamatosan növekszik, ebben az évben már 20 ilyen esetet regisztráltak a hatóságok. Egy úttörőnek számító informatikai fejlesztésnek köszönhetően az ilyen ügyek helyszíni beavatkozása ezentúl sokkal egyszerűbb lesz megyénkben.

Ma sajtótájékoztató keretében írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely révén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal adatokat tud szolgáltatni a megyei rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja részére a megyénkben működő vadásztársaságok területi felosztásáról és az ott tevékenykedő felelős vadőrök élérhetőségéről.

Az informatikai fejlesztés elsőként megyénkben valósult meg, amely a több rétegben működő térképrendszer adatbázisában egy-egy vadelütésről beérkező bejelentés esetén, azonnali adatokkal szolgáltat. Ilyen például, hogy az érintett terület melyik vadásztársasághoz tartozik, kvázi kit kell értesíteni az esetről.

Fontos fejlesztés, hiszen az elütött vadállat nem vihető el a helyszínről, azt csak az illetékes vadásztársaság vadőre szállíthatja el. Ellenkező esetben lopás bűncselekményét követi el a balesetet elszenvedő gépjárművezető - hangzott el az aláírást megelőző előadáson.

Együttműködési megállapodás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal részéről, Román István Kormánymegbízott, a Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Farkas József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, valamint az Országos Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete részéről Ifj. Plavecz János elnök írták alá.

Az eseményen jelen volt dr. Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke is, aki a fejlesztésről szólva elmondta, hogy „itt jóval többről van szó, mint adott témában a felek együttműködésről” Az ilyen fejlesztésnek is köszönhető, hogy Magyarország vadászati nagyhatalommá válik – mutatott rá az elnök, majd hozzátette, az ilyen példaértékű összefogás, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósult a jövő szempontjából előremutató, követendő példa.