KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#csapadékhiány
#időjárás
Egyre kritikusabb a csapadékhiány
A következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, így tovább folytatódik az aszályos idő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen "csontszáraz". Emiatt a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét további részében is folytatódik a napsütéses, száraz, meleg idő. A maximumok 20 fok körül alakulnak, de a leghidegebb órákban helyenként fagypontig is hűlhet a levegő.

Az előző héten csak hétfőn volt csapadék az országban, és mindössze a Tisza-tótól keletre egy keskeny sávban, illetve elszórtan a Dunántúlon esett az eső minimális mennyiségben, így az elmúlt napokban tovább nőtt a csapadékhiány. Legutóbb szeptember 23 és 25 között esett számottevő mennyiségű csapadék délnyugaton és északkeleten (15-20 milliméter), előtte pedig augusztus végén - szeptember elején a Dunántúlon 50-100 milliméter. Magyarország jelentős részén ugyanakkor július vége óta alig esett, így a talaj országszerte egyre szárazabb. Míg délnyugaton és északkeleten a talaj felső 20 centiméteres rétege kisebb körzetekben tartalmaz nedvességet, addig főleg a mélyebb rétegekben és elsősorban a Balatontól keletre eső országrészben már kritikus a nedvességhiány. Sokfelé 150 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból a felső 1 méteres talajrétegben. A legrosszabb a helyzet Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Pest megye délkeleti, Heves és Borsod megye déli, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar nyugati részein.

A hőmérséklet jóval az átlag fölött alakult az előző héten, a hűvös reggeleket 20, 25 fok közötti maximumok követték.

Fotó: Veres Nándor/MTI