PUZZLE
Életmód
Egyre kevesebben érdeklődnek a lakáshitelek iránt a megyében is
Az idei év első felében a lakáspiac szárnyalásának lehettünk szemtanúi, azonban az év második felében, a megromlott gazdasági környezetben jelentős mértékű lassulás ment végbe, és feltehetőleg a visszaesés még 2023-ban is tart majd.

Az MNB előrejelzése szerint a 2022-es év végére a munkanélküliségi ráta enyhén emelkedhet, továbbá a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme esetén is csökkenés várható, ami továbbra is lakáshitelek iránti kereslet mérséklődését vetíti előre.

Elmaradt a lakáspiaci aktivitás a harmadik negyedévben

Az MNB 2022 novemberi lakáspiaci jelentése alapján a harmadik negyedévben jelentős mértékben csökkent a kereslet a hazai lakáspiacon, amelyet a kialakult bizonytalan gazdasági kilátások csak tovább tetőzhetnek. A jelentés szerint a hazai lakáspiac szétnyílóban van, feltehetőleg a szigorúbb hitelezési feltételek, valamint az ingatlanok energetikai hatékonyságának figyelembe vétele miatt. Ennek értelmében a kedvezőtlen energiahatékonyságú, régebbi építésű ingatlanok árait csökkenő tendencia, míg az energiahatékonyabb, új építésű ingatlanok esetén az árakat stagnálás vagy emelkedés jellemezheti.

Vidéken az országos átlagot meghaladó mértékben emelkedett az elmúlt egy évben az eladó lakások négyzetméter árának drágulása, összesen 31,2 százalékkal. Ezzel szemben a fővárosban 20,4 százalékra tehető a lakáspiaci áremelkedés, amely csupán 1,1 százalékponttal marad el az átlagos országos áremelkedéstől. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az év hátralévő felében jelentős mértékben, megközelítőleg 1,7 százalékra lassulhat a lakásárak reálértelemben vett éves növekedése.

Visszaesés a lakáshitelek piacán

Míg az év első felében rekord mértékű lakáscélú hitelszerződést kötöttek a hazai bankok az MNB jelentése szerint, amelyben nagy szerepet játszott a hitelezési feltételek szigorításai miatti előrehozott kereslet is. Ezzel szemben a nyári hónapok során már begyűrűzni látszott a bizonytalan gazdasági tényezők hatása, valamint az egyre emelkedő kamatkörnyezet a hitelezési folyamatokba is. Augusztusban már 19 százalékos visszaesést mutatott az éves lakáshitel-kibocsátás. A lakáshitel-kamatok folyamatos emelkedése és a lakáspiaci árak drágulása következtében a lakásvásárlási hajlandóság és annak lehetősége évek óta nem látott alacsony szintre esett vissza Magyarországon. A lakáshitelek egyre növekvő átlagos költsége a tavalyi év adataihoz mérten csaknem duplájára emelkedtek.

További visszaesésre lehet számítani

A jelenlegi adatok alapján a jövőbeli kilátások a lakáspiac és a lakossági hitelezés esetén is további visszaesést jeleznek előre. A visszaesés leginkább a lakáshitelek piacán lesz érezhető. A Jegybank 2023 év elejére a hitelfelvételi kedv további csökkenését várja az egyre szigorúbb hitelezési feltételek miatt, amely az év végére akár egy erőteljesebb, 40-50 százalékos szigorítás is lehet. Így jól járhattak azok, akik az év első felében vették fel hiteleiket, ugyanis a jövőben szigorúbb feltételek mellett és magasabb kamatozással vehetőek fel a lakossági hitelek.

A FrissMédia felkérésére a cikket a creditline.hu munkatársai készítették.