KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Egymással mérkőznek az ifjú kócsagőrök
Háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig.

Az évről évre egyre nagyobb érdeklődés mellett zajló rendezvényt hetedik alkalommal hirdette meg az Y-TriÁsz mozgalom, amelyet 2013-ban a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága álmodott meg.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közleményében azt írja, hogy a kezdeményezéshez később csatlakozott az Agrármisztérium, valamennyi hazai nemzeti park igazgatóság, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

Az országosan meghirdetett programra 39 diák jutott be. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a természetvédelmi őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park természeti kincseit.

Ezt követően területi döntők során dőlt el, hogy kik lesznek azok, akik a Budapesten és annak környékén található védett természeti területeken tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a Tutajos- és a Matula-díjért.

A program szabályai szerint a döntőt mindig az a szervezet rendezi meg, ahonnan az előző évi győztes kikerült, ezért idén a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságnak jutott ez a feladat. A versenyen a tíz magyarországi nemzeti park igazgatóságainak, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság egy-egy jelöltje méri össze tudását.

Azon túl, hogy a versenyzők beszámolnak a mentorukkal töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól és számot adnak elméleti tudásukról, különféle terepi feladatokat is meg kell oldaniuk. A verseny rendezői olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, emellett elsősegély-nyújtási, tűzvédelmi kihívások is várnak a résztvevőkre.

A legjobb versenyző elnyeri a Tutajos-, felkészítője pedig a Matula-díjat. Emellett a páros öt napos tanulmányúton is részt vehet Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjában, a Biebrzanski Nemzeti Parkban. A díjátadót szeptember 20-án tartják a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság színháztermében.

A kócsagőr programot múlt századi hagyományt felelevenítve, a természetvédelem erősítésére és népszerűsítésére hirdették meg újra 2013-ban. A múlt század elején kócsagőröket alkalmaztak Magyarországon, hogy a gázlómadarakat megvédjék a kipusztulástól. A gémfélék családjába tartozó szárnyasok állománya a 19. század divatja, a kócsagtoll viselése miatt ugyanis megtizedelődött akkoriban. Az őrök tevékenysége révén a kócsagállomány növekedésnek indult, s a múlt századi program sikerességét örökre hirdetve, példaként állítva, a nagy - vagy ahogy másképp hívják, a nemes - kócsag a magyar természetvédelem címermadara lett.