AKTUÁLIS
#Oktatási Hivatal
#Jocó bácsi
#köznevelés
#konferencia
#Kisvárda
#pedagógus
#oktatás
Egy újabb siker-rendezvény Kisvárdán
„Erő és útirány a pedagógusi hitvallásban” – ez volt a vezérfonala az I. Kisvárdai Köznevelési Konferenciának, melyen országosan ismert és elismert közoktatási szakemberek, szakértők, vezetők, pedagógusok, óvodapedagógusok adtak minden jelen lévő számára értékes információkkal gazdagított előadásokat.

Sorra gyülekeztek ma délelőtt kilenc órától a Várda Sport Hotel konferenciatermébe a helyi és térségi oktatási intézmények vezetői, pedagógusai, hogy részt vegyenek azon a szakmai szimpóziumon, mely lehetőséget adott a köznevelés különböző színtereinek megismerésére, tapasztalatok cseréjére. Mindezt, egy minden szegmensében folyamatosan fejlődő, az oktatás számos formáját (bölcsőde-óvoda-általános iskola-gimnázium-szakgimnázium-egyetem) magas szakmai színvonalon ellátó iskolavárosban, Kisvárdán!

A házigazda - akinek nagyfokú segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény - Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere egyéb hivatali munkája miatt nem lehetett jelen, de Maklári Balázs alpolgármester által tolmácsolta üzenetét minden jelenlévőnek, mely szerint városvezetőként és nem mellesleg pedagógusként is büszke arra, hogy Kisvárda lehetett a központja egy ilyen, egész napos konferenciának, mely reménye szerint az első volt, de nem az utolsó. „Iskolavárosként tudást, lehetőséget és jövőt adhatunk a felnövekvő nemzedék számára. A mai konferencia is egy új út kezdete, amely azért hivatott életre, hogy a minőségi oktatás jegyében közös kooperációval tegyünk a jövő felé mutató nevelői munka megteremtéséért!” - fogalmazott üzenetében a kisvárdai polgármester.


- dr. Gloviczki Zoltán -

Az előadások sorozatát „Küldetés-hivatás-hivatal” címmel, Dr. Gloviczki Zoltán nyitotta meg, aki - öt gyermekes szülőként, húsz éven keresztül tanító pedagógusként, és az Oktatási Hivatal elnökeként - személyes tapasztalatain alapuló előadásában mintegy „arcot adott” az általa elnökölt intézménynek. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke Horváth Péter, a kar feladatát és lehetőségeit mutatta be, majd Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, a szakképzési rendszer fejlesztéséért felelős miniszteri biztos köszöntötte a jelenlévőket és üdvözölte a konferencia megvalósítását. Egy oktatási konferenciáról nem hiányozhat a Klebelsberg Központ képviselete sem, amelynek működéséről, illetve a tankerületi központokkal való kapcsolatáról maga az elnök-asszony, és mint a nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, Hajnal Gabriella tartott előadást.


- Kucsák László -

A kisvárdai Mudriné Resku Szilvia már városunkon túl is ismert, hivatásáért rajongó, magas szakmai tudással bíró, Oscar-díjas óvodapedagógus. A szeretetet, a segítségnyújtást, az elesettebbek felkarolását tűzte ki a zászlajára, hogy kellő időben erőt adjon ahhoz, hogy jókor, jót tegyen másokkal, a legifjabb generáció érdekeit szolgálva. Pedagógiai munkáját a hagyomány mély tisztelete mellett az innováció, a fejlesztés, a horizontális tudásátadás és a pedagógustársai érdekeinek képviselete jellemzi, miközben folyamatosan képezi magát. A konferencián, mint köznevelési szakértő tartott előadást a modern óvodáról, a XXI. századi óvodapedagógusokról.

„A pedagógus, mint erő megjelenése a törvényhozásban az NPK lehetőségei által.” - erről már Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Sonkád község polgármestere tájékoztatta a jelenlévőket, majd ismét egy kisvárdai szakember, Bíró Gábor állt a pulpitusra. A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatója a pedagógiai paradigmaváltás folyamatában végbemenő vezetői szerepről osztotta meg személyes tapasztalataiból is merített szakmai gondolatait. Constantinovits Milán, a Mathiás Corvinus Collégium szakmai vezetője, az egyedi, fiatal tehetségprogram által adott válaszokat a közoktatás különböző kihívásaira, továbbá irányokat mutatott a szakma olykor szűk tereinek a kitágítására.


- Mudriné Resku Szilvia -

A köznevelési konferencia egy szinte mindenki által ismert és elismert előadóval, Balatoni Józseffel, alias Jocó bácsival, az ország népszerű tetkós történelem tanárával zárult, aki fiatal kora ellenére mára igazi influencerként nyilván tartott pedagógus. Számtalan helyen dolgozik, de mindenek előtt tanár a fővárosi Kontyfa utcai iskolában, kiemelt szakértője a Felelős Szülők Iskolája csapatának, számos élmény alapú oktatással, szemléletformálással kapcsolatos projektben vesz részt, író, blogger, vlogger. A „Taníts szabadon, tanulj szabadon” című, pedagógiával, életre neveléssel foglalkozó könyve igazi bestseller, nemcsak a szakmabeliek, hanem a szülők, sőt a kamaszodó gyerekek számára is. E könyv alapján állította össze kisvárdai előadását is, melyben saját módszereiről mesélt, fotókkal illusztrált előadásában.


- Balatoni József, Jocó bácsi -

Az első Kisvárdai Köznevelési Konferencia mindenképpen elérte a célját és mind az előadók, mind a résztvevők számára egy tartalmas szakmai napot adott, melyen egyöntetűen fogalmazódott meg, hogy: egy nem volt elég belőle, folytatni kell!

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor