AKTUÁLIS
Egy nap Mongóliában
One Day in Mongolia azaz Egy nap Mongóliában néven mongol kulturális és üzleti központ nyitotta meg kapuit Debrecenben.

A különleges névválasztást egy kortárs mongol alkotóművész „Egy nap a világban” című 28 méter hosszú festménye ihlette, melynek kicsinyített mását a megnyitó résztvevői is megcsodálhatták. A nyitóünnepség programjában a magával ragadó, hagyományokra épülő, de nagyon is modern mongol muzsika mellett magyar népdal is felcsendült. Nem véletlenül, hiszen minden vendég felfedezhette a dallamvilág párhuzamait.

Bár a mongol és magyar nép földrajzilag távol él, de kultúrájukban, életfelfogásukban mégis érezhetően közeliek, ahogyan azt Batbayar Zeneemyadar Mongólia magyarországi nagykövete elmondta. A kulturális kapcsolatok kiszélesítése mellett a két ország kaput nyithat egymás gazdaságának Európa és Ázsia felé, piacra juttathatva egymás termékeit.

A One Day in Mongólia Kulturális és Üzleti Központ alapítói éppen így gondolkodnak. Mongóliában készült prémium minőségű, természetes anyagú kasmír, gyapjú, bőr és fa termékeket hoznak el nem csak Debrecenbe és Magyarországra, de ezen keresztül egész Európába. A lakberendezési és ruházati termékek a hagyomány és a legmodernebb design és gyártástechnológia ötvözetei. Egyszerre gyökereznek a múltban és mutatnak a jövőbe. Mind stílusukkal, mind az általuk képviselt szemlélettel a természetes anyag-felhasználás és a design manapság méltán népszerű területét helyezik fókuszba.


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke rámutatott a központ legfontosabb üzenetére: a világon bárhová is kerüljünk, a gazdasági sikerek mellett megőrizzük identitásunkat is, megismerjük és megéljük hagyományainkat. Így tett Ulziibadrakh Enkhbaatar is, aki feleségével elsőként alakította meg vállalkozását Debrecenben és vált Magyarország egyik legmagasabb színvonalú késztermékgyártójává. Most pedig létrehozták a kulturális és gazdasági központot.

Hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz kultúra és gazdaság? Erre a kérdésre Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere adta meg a választ, emlékeztetve arra, hogy a városnak nagy hagyományai vannak a kultúra, a gazdaság és az oktatás szálainak összefonásában. Debrecen mindig is egyszerre volt kereskedő város, oktatási és kulturális központ. Ezeknek a hagyományoknak megfelelően a város ma is erős kapcsolatokat ápol a világ számos országával, kultúrájával és gazdaságával.

Öröm tehát, hogy a One Day in Mongólia Kulturális és Üzleti központ egy újabb színt rajzol erre a palettára és elhozza a mongol kultúra mellett a mongol natúrtermékek széles palettáját is. Nem csak egyetlen napra, hanem reményeink szerint hosszú időre.

- FrissMédia -