NAGYVILÁG
Külföld
Egy nap alatt két földrengés - halottak és romok alatt rekedt emberek
A Fülöp-szigeteken először hétfőn, helyi idő szerint délután rázta meg egy 6.1-es erősségű rengés Luzon szigetét, majd nem egészen 24 óra múlva ezt újabb földmozgás követte.

Az első rengésben 11 ember halt meg, két ház összedőlt és a repülőtér is súlyosan megrongálódott. A második földmozgás még erősebb volt, 6.4-es a Richter-skálán. Ez a Visayas-szigeteket érte. Onnét egyelőre nincs hír áldozatokról, a közösségi média képein kilengő épületek és felgyűrődött utak láthatók. Tacloban városa is érintett, itt 2013 novemberében iszonyatos pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

Luzon szigetén még körülbelül húsz sérült lehet a romok alatt. Pampanga kormányzója, Lilia Pineda arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy hallják, amint a fájdalomtól sírnak, de nem lesz könnyű kimenteni őket. Húsz embert viszont már sikerült kiszedni és kórházba vinni.

A rengéseket a fővárosban, Manilában is érezni lehetett, az üzleti negyed felhőkarcolói kilengtek. Az onnét egyórányi autóútra található Clark nemzetközi repülőtér is súlyos károkat szenvedett, ott legkevesebb hét volt a sérültek száma.

A Fülöp-szigetek a csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik. A földkéreg mozgása itt a legaktívabb a világon, ezt gyakori vulkánkitörések és földrengések kísérik.

- FrissMédia -