NAGYVILÁG
Külföld
​Egy nap alatt két embert is medve támadott meg Székelyföldön
Pénteken Hargita megye két településén támadt emberre egy-egy medve - közölte az Agerpres hírügynökség.

Reggel Gyimesközéplokon támadt egy 58 éves férfire a nagyragadozó, akinek súlyos kar- és fejsérüléseket okozott. A támadás a férfi tehénfarmján történt. Életét a kutyák mentették meg, amelyek rátámadtak a medvére, és elkergették. A mentőket maga az áldozat tudta riasztani. Délben Madéfalva közelében támadt egy 52 éves asszonyra a nagyragadozó. Az asszony a fiával együtt egy kaszálón dolgozott, amikor a támadás történt. Több harapott és karmolt sebet ejtett. Mindkét áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították, állapotuk stabil.

Az elmúlt két hétben már történt két medvetámadás Hargita megyében. Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot. Azóta egyre több a medvetámadás, ezért a román kormány a közelmúltban olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amely végső esetben lehetővé teszi az agresszív és emberéleteket veszélyeztető medvék kilövését, ha más módszerek eredménytelennek bizonyulnak.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

-MTI-