KULTÚRA
#Benyovszky Móric
Egy híres magyar utazó emlékévet kap
​Benyovszky Móric-évet tartanak 2021-ben a felfedező, katona, író születése 280. és halála 235. évfordulója alkalmából - mondta Szőcs Géza, a rendezvények fővédnöke, a kormányfő kulturális főtanácsadója. A Benyovszky-év fővédnöke egyébként Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

"Életműve, karaktere, kalandjai, a szabadságeszmény szolgálata, önfeláldozása, megalkuvást nem ismerő vakmerősége rendkívül jelentős, szimbolikus alakká avatja Benyovszky Móricot a magyar panteonban" - fogalmazott Szőcs Géza a Benyovszky Ház történelmi szalonjában Benyovszky születésének 279. évfordulóján tartott eseményen.

Benyovszky Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is élt, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy Benyovszky mellszobrát nemrég készítette el Kocsis András Sándor szobrászművész, az alkotást a tervek szerint a magyar főváros egyik közterén fogják elhelyezni. Életéről Nagy Tibor zeneszerző Pozsgai Zsolt librettójával és Bradányi Iván szövegeivel musicalt írt, amelyet jövőre mutatnak be. Szerepel a tervek között könyv, képregény, film, valamint emlékérem elkészítése is az emlékévre".

Az eseményen jelen volt Randrianasolo Lalarison Richard, a 2003-as madagaszkári magyar expedíció egyik tagja, Madagaszkár mai tiszteletbeli konzulja is. Mint elmondta, tavaly elvitte az afrikai szigetre a Magyar-Madagaszkári Társaság és a Benyovszky Társaság emlékévet tervező levelét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Madagaszkáron az emberek széles körben megismerjék Benyovszky hagyatékát.

A Benyovszky-év fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a programban szerepet vállal az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Földrajzi Múzeum.

Benyovszky Móric, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották.

Később Magyarországra ment, majd újra visszatért Madagaszkárra, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új "fővárost", a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntető expedíciót küldtek ellene, és az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.