KULTÚRA
Egy híján húsz - új vezető Csaronda Férfikórus élén
Tizenkilenc évvel ezelőtt, 2000-ben alakult meg a beregi Csarodán a Csaronda Férfikórus Király Béla, a művelődési ház akkori vezetője és Kulcsár László tanár, művészeti vezető szervezésében.

Király Béla polgármesterré választása után is vezetőként egyengette a kórus munkáját, majd hat évvel ezelőtti tragikus halála után Kulcsár Laci bácsi vette át az irányítást. Sajnos 2019 őszén Laci bácsi is távozott. A férfikórust most Király Márk vezeti, aki a Liszt Ferenc Vegyeskar és a Vásárosnaményi Férfikórus szólistája is.

"Sokan mondják, hogy édesapámtól örököltem a hangomat" - mondja Király Márk. Édesapját, Király Bélát a környéken mindenki csak énekes polgármesterként ismerte. "A kórus munkájába még szinte gyermekként bekapcsolódtam és énekeltem tagként Laci bácsi irányítása alatt is. Sajnos Laci bácsi betegsége idén nyáron már próbára tett, a kórust nekem kellett felkészítenem a fellépésre községünk Csaronda Parti Fesztiválján."

Kulcsár Laci bácsi halála után a tagok Márkot kérték fel a vezetésre. Mint mondja, a kihívást örömmel vállalta. A Csaronda Férfikórus eddig népdalcsokrokat énekelt, főleg a beregi tájegység gyűjtéséből. Ezt a hagyományt folytatva szeretnének a csarodai dalosokkal belenézni a kórusok világába is.

Az új vezetővel az első fellépés a helyi, csarodai Idősek Világnapi köszöntésén volt, ahol két beregi népdalcsokor után előkerültek a kották, és előadták Leitner László katonadalát, az „Estére indul az ezred” kórusművet.

"Jövőre 20 évesek leszünk és olyan ünnepséget tervezünk, amely méltó emléket állít kórusunk korábbi vezetőinek. A kivitelezés még csupán terv szintjén van, így egyelőre nem tudok sok minden mondani róla. De egy biztos: nagyszabású rendezvényt várható Csarodán" - zárja a beszélgetést Király Márk.

- FrissMédia -