AKTUÁLIS
#fesztiválok
#Döge
#Nemzeti Vágta
Egy hétvégén, minden napra jutott egész napos program Dögében
Három napos lovas-fesztivál, sztárvendégek és versenyek a II. Szabolcsi Lovasfesztiválon Dögében.

Több száz gyerek látogatott el az I. Outdoor Sportfesztiválra az Ameko Lovascentrumba Dögébe június 3.-án. A Szabolcsi Lovasfesztivál nulladik napja egy ingyenes nap volt az oktatási intézmények tanulóinak számára, akik több sportággal is megismerkedhettek, sőt ki is próbálhatták azokat. A sportnapon bemutatkozott a Honvéd Suli, a kisvárdai Kyokushin Karate SE, az Ameko Lovas Sport SE, a nyíregyházi Szabjaművészek, Bunyós Pityu Box SE, Budo sportszakosztály, Kick Boksz szakosztály és a decathlon sportpályáján sportolhattak a fiatalok ahol asztalitenisz, kosárlabda, foci és röplabda játékkal ismerkedhettek meg. Az Ameko Lovas SE lovas szakosztálya jóvoltából ingyen lovagolhattak a fiatalok, a bátrabbak nagy lovon, a kisebbek egy csodálatos pónin. A Honvéd Suli jóvoltából volt íjászkodás, célba lövés, illetve a különböző harcmodorokkal, harctechnikákkal is megismerkedhettek a gyerekek.

Külön öröm volt, hogy több iskola kerékpárral érkezett, ezzel is bizonyítva a nemrégiben átadott kerékpárút jelentőségét és fontosságát a környező települések között. A gyerekek a sportprogramok mellett látványos tűzoltó bemutatót is megtekinthettek, sőt a bátrak még a tűzoltásba is részt vehettek. Egész nap gyönyörű időben telt, jó hangulat volt egész nap, aminek a legfontosabb üzenete a sportolás és a sportra, mozgásra való nevelés volt. Ha már egy gyerekkel meg tudtunk szerettetni egy sportot akkor már volt értelme ennek a napnak. Egyre több gyerek a számítógép előtt ülve tölti napjait és a szabadidejét, fő célunk az volt, hogy kimozdítsuk a fiatalok a szobából és mozgásra ösztönözzük.

Szabolcsi Lovasfesztivál és 100. Jubileumi Nemzeti Vágta Futam a Nyírségi Vágta

A Szabolcsi Lovasfesztivál első hivatalos napja a nemzeti összetartozás napján, június 4.-én lett megrendezve. A reggeli kapunyitás után egy utánpótlás SZLV ügyességi és díjugrató bemutató versenyre került sor, amire szép számban érkeztek a lovasok a megye összes részéről. Az eredményhirdetésre Bertók Viktoron kívül, Lakatos Krisztián a HÁDA Kft. ügyvezetője és dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is kilátogatott és átadta a tehetséges fiatal lovasoknak a megérdemelt díjaikat. A lovas programok után a Tisza Party kennel verseny agarai futottak, ami igazán nagy látvány volt a látogatók számára, hiszen őket csak a Kincsem Parkban láthatja futni a nagyérdemű. Az egész napos kézműves, sport, lovas programok mellett bemutatkozott a Nemzetközi Népművészeti Fesztivál közel kétszáz tagos csoportja is, akik a Kisvárdai Városi Dalárda, a Szatmárnémeti Hagyományőrzők Művészeti Csoportja, a Beregszászi Hagyományőrző Néptánccsoport, valamint a Dombrádi Hagyományőrző Csürdöngölő Néptáncegyüttes tagjai voltak. A színvonalas fellépések után ismét a versenyagaraké volt a főszerep, akik minden futam alatt elkápráztatták a látogatókat. A délutáni órákban érkezett meg a fesztiválra a világbajnok labdarúgó Jonas Eduardo Américo, aki ajándékokat is hozott a látogatóknak sőt fotózkodhattak vele és dedikált kártyákat is kaphattak tőle a rajongók. Estére 18:00 óra után a legnépszerűbb mulatós fellépők szórakoztatták a közönséget egészen hajnali kettő óráig.

A vasárnapi napon reggel 9-kor kezdődött a Harman Mihály Kettes Fogathajtó Pénzdíjas Emlékverseny, amire 25 fogat adta le nevezését. A fogathajtó versenyek mellett egész napos kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, lovaglás tette változatossá a gyerekek és a látogatók itt eltöltött idejét, nagy érdeklődést váltott ki a Lazurán közel 4 méteres Trójai Falova, ami egy kis történelmet is csempészett a Szabolcsi Lovasfesztivál programjai közé. A rendkívül izgalmas és fordulatokban gazdag versenyt több ezer néző izgulta végig, ugyanúgy, mint a tavalyi évben. A Nyírségi Vágta előfutamai 11:00 órakor kezdődtek el ahol is izgalmas futamokat láthatott a közönség az Ameko Lovascentrum 1200 méteres galopp pályáján, és végül a Nyírségi Vágta döntőjébe négy település lovasa jutott be. A kettesfogathajtó verseny után az agarak futottak ismét, majd ebéd után a hírességek-celebek fogathajtó versenye következett, amiben ismert politikusok, zenészek, cégvezetők és közszereplők indultak, sőt Lázár Vilmos többszörös fogathajtó világbajnok is részt vett, Kiss Antal miniszteri biztos segédhajtójaként.

A fogathajtó versenyszámok eredményhirdetése után dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felvágta a 2016-szeletes óriási és igen látványos Vágta Tortát, amiből minden látogató kaphatott egy szeletet, ami villámgyorsan el is fogyott. Majd ezután Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke a főszervezőnek, Bertók Viktornak és Dr. Seszták Miklós miniszter úrnak egy 100. Jubileumi Vágta zászlót adott át ünnepélyes keretek között a színpadon a színvonalas szervezésért.

Már mindenki a délutáni Nyírségi Vágta döntőjét várta, de előtte a Nemzeti Összetartozás jelképeként a szervezők 1000 db postagalambot repítettek az égnek majd 1000 héliumos nemzeti színű léggömböt eresztettek el a Himnusz hangjaira a galopp pályáról, ahol a hatalmas tömeg összegyűlve egyszerre eresztette a magasba a lufikat, ami igazán jelképezte összetartozásunkat és szabadságunkat.

A Nyírségi Vágta döntője igazi izgalmakat váltott ki, hiszen a startot meg kellett ismételni az egyik ló fegyelmezetlensége miatt. A Nyírségi Vágta döntőjét végül fölényes győzelemmel Döge település lovasa nyerte, aki tavaly harmadik lett a Nemzeti Vágta döntőjében a Hősök Terén, Budapesten nem kis hírnevet szerezve kis településének. A Nyírségi Vágtát a Magyar Televízió élőben közvetítette, ami eddig először történ meg az elővágták történetében. Lázár Vilmos a futam alatt élőben nyilatkozott a televíziónak majd az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztást követően következtek az esti programok. Jolly és Suzy lépett fel a színpadon, majd Bunyós Pityu táncoltatta meg a helyi polgármestert a színpadon. Este 19:00-kor Szikora Robi és az R-GO gidák színvonalas fellépésére és Csepregi Éva és Végvári Ádám koncertjére szórakozhattak a látogatók ezt követően egy igen látványos óriási tűzijátékkal zárták be a Szabolcsi Lovasfesztivált a szervezők.

A rendezvény sikerét igazolja a szakmai stáb elismerése, mind a Nemzeti Vágta, mind a fogathajtó szakág és a Kincsem Park igazgatója elismerően nyilatkoztak a szervezők munkájáról, a programok színességéről és a rendezvény jelentőségéről a térségben, ami hűen tükrözi a magyarság, a nemzet és a Nemzeti Vágta fő mondanivalóját: az összetartozást.

Bertók Viktor
rendezvény igazgató
testnevelő edző, lovastanár