AKTUÁLIS
#Kántorjánosi
#gyermekek
#adomány
Egy cipőben járunk - Kántorjánosi gyermekek kapták az adományt
A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szeptember utolsó péntekén, az Európai Diáksport Napja budapesti kiemelt rendezvényén indította el az „Egy cipőben járunk” névre keresztelt társadalmi felelősségvállalási programját.

A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet bármely más területén. Ezért a sportszervezet jelképes sportcipőgyűjtést indított, amelyeket december folyamán a nehéz körülmények között élő, sportolni vágyó gyermekek számára juttat el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kántorjánosi Móra Ferenc Általános Iskola tanulói kapták meg az adományokat.

Az MDSZ országosan mindösszesen 569 pár sportcipőt gyűjtött össze az idén indított, mintegy két hónapig tartó kampánya keretében. Az akciót olyan közéleti személyiségek, valamint egykori és jelenlegi élsportolók részvételével indította útnak a szövetség, mint Schmitt Pál, Navracsics Tibor, Szabó Tünde, Gergely István, Baji Balázs, Kiss Gergő, Kovács Katalin, Stohl András, Nemcsák Károly és Gerendai Károly. Az összegyűjtött több mint 500 pár sportcipőt az MDSZ országos hálózata segítségével juttatja el minden megyében egy-egy iskolának.

„Nagyon örülünk, hogy már első évben, a program indulásakor ilyen mennyiségű adomány gyűlt össze. Ezúton is szeretném megköszönni a felajánlásokat minden ismert és civil adományozónak, továbbá a cégeknek és szervezeteknek, akik nem egy esetben akár 30-50 párral is hozzájárultak a gyűjtéshez!”

– mondta el Balogh Gábor MDSZ elnök, a program elindítója. Az adományozók teljes listája megtalálható a program honlapján, a www.egycipoben.hu oldalon.

A gyűjtés keretében az MDSZ az adományozókat arra kérte, hogy a cipőfűzőkre kötve lehetőleg egy személyes, motiváló üzenetet is fogalmazzanak meg, melyek útravalóul szolgálhatnak azoknak a gyerekeknek, akikhez a cipők végül eljutnak, és a testnevelés órákon és a sportköri foglalkozásokon használják majd a lábbeliket.

Az iskolák kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vett az MDSZ, így többek között a 2017/2018. tanévi NETFIT® mérési időszakában rögzített eredményeket, azaz az Intézményi Fittségi Indexet, továbbá azt, hogy az adott intézmény valamilyen okból hátrányos helyzetű (kedvezményezett) településen, vagy járásban található-e a vonatkozó jogszabályok szerint. Végül, a döntés során az iskolák diáksport területén mutatott aktivitását is mérlegelték, azaz hogy bekapcsolódnak-e, illetve milyen intenzitással a Diákolimpia®, vagy éppen az Európai Diáksport Napja programjaiba.

Ez alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kántorjánosi településen a Kántorjánosi Móra Ferenc Általános Iskola kapja meg most decemberben, Mikulás-napi ajándékként az adománycsomagokat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csomag átadása december 11-én zajlott a Kántorjánosi Móra Ferenc Általános Iskolában, amelyen részt vett Pesti Béla László, a Mátészalkai Tankerületi Központ igazgatója, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke és dr. Bóka Loránd, a Magyar Diáksport Szövetség Észak-alföldi régiójának vezetője is.

A sportcipők kiosztását a gyerekek között az iskolák pedagógusai végzik, ez biztosíthatja, hogy azok a motivációs üzenetekkel a legjobb helyre kerüljenek, és minél tovább szolgálják a diákok mindennapos testmozgását.