PUZZLE
Bulvár hírek
#Kisvárda
#gyilkosság
#1936
Egy borzalmas kisvárdai gyilkosság és az ítélet 1936-ból
Agyonvertek egy paprikakereskedőt Kisvárdán. A gyilkosokat elkapták.​ A bírósági tárgyalásukról az Új Nemzedék az alábbi formában számolt be. Cikkünket az Arcanum adatbázisa alapján készítettük.

Három, gyilkossággal vádolt paprikakereskedőt állítottak bíróság elé. A bűncselekmény 1936-ban történt és nagy port vert fel. A tárgyalásra Nyíregyházán került sor. A vádirat szerint Matus János paprikakereskedő a felesége segítségével kicsalták Liszter János paprikakereskedőt a város szélére, ahol Matus István agyonverte és elásta. A borzalmas gyilkosságot Matus István bevallotta, és arról is beszélt, hogy már régóta készültek rá - számolt be 84 évvel ezelőtt az Új Nemzedék. A részletes leírás kitér arra, hogy eredetileg a Tiszába akarták dobni a férfit, csak később döntöttek arról, hogy a település határában végeznek vele. Mindenképpen öngyilkosságnak akarták álcázni az esetet. Fel akarták akasztani, bár ennek ellentmond, hogy a sírját előre megásták.

Elég pancser módon csinálhatták, mert miután betemették a férfit, annak lába kilátszott a föld alól és ezt látta meg egy földbirtokos gazda. A tárgyaláson Matus István azzal védekezett, hogy Matus János bérelte fel a gyilkosságra, aki viszont tagadta ezt. Annyit ismert el, hogy tudott a gyilkosságról.

Dr. Varga István ügyészségi alelnök mind a három vádlottra halálos ítéletet kért. Végül is ez nem következett be. A jogerős ítélet szerint Matus Jánosnét és Matus Istvánt életfogytiglani fegyházra, Matus Jánost pedig 15 évi fegyházra ítélték.