NAGYVILÁG
Belföld
Egy asztalnál a szóvivők és a sajtó képviselői
Kik a közszereplők és készíthető-e róluk kép- és hangfelvétel a bírósági tárgyaláson vagy a bíróság folyosóján? Mitől függ, hogy a sajtó képviselői beléphetnek-e egy közúti baleset lezárt helyszínére? Ilyen kérdések merültek fel a Nyíregyházi Törvényszéken a napokban megtartott találkozón.

A bírói gyakorlat szerint közszereplő az, aki a közvélemény alakításában részt vesz. Így közszereplő lehet a politikus, a polgármester, a politikai tanácsadó is. A rendőrjárőr azonban nem minősül közszereplőnek, de ha munkavégzés közben készül róla fényképfelvétel nyilvános helyen, akkor az a hozzájárulása nélkül felhasználható.

Ha egy büntetőügyben a vádlott közszereplő - és az eljárás a közszereplésével összefügg -, a tárgyaláson illetve a bíróság folyosóján készített képfelvétel róla a beleegyezése nélkül közzétehető. Ezzel ellentétben ha a közszereplő magánéletével kapcsolatban polgári per van folyamatban, például válóper, akkor az ott készített fénykép csak a jóváhagyásával hozható nyilvánosságra.

A rendezvényen megjelent újságírók és szerkesztők a rendőrség sajtóreferensétől megtudhatták, hogy egy közúti baleseti helyszín lezárásának szabályait mindig a baleseti helyszínparancsnok határozza meg. Ennek során figyelembe veszi a nyomozás érdekét, a balesetet szenvedett személy, az elkövető, a hozzátartozók személyiségi jogait, és a balesetben elhunyt személy kegyeleti jogát.

A bírósági szóvivők megerősítették, ha valaki ellátogat egy fesztiválra, vagy egy karácsonyi forgatagba, akkor számolnia kell azzal, hogy róla fényképet készíthetnek és az felhasználható a hozzájárulása nélkül. A fotó azonban nem fókuszálhat egy adott személyre kizárólag, nem lehet portréfotó.

Az ügyészség szóvivője elmondta, hogy az új büntetőeljárásról szóló törvény tágította az ügyészség kommunikációs lehetőségeit. Eddig nyilatkozhattak a nyomozásról és a vádemelésről, most már lehetőség van arra is, hogy a bíróság döntését közöljék, de hitelesebb, ha azt a bíróság teszi.

- FrissMédia -