SPORT
Labdarúgás
Egy a feladat, bennmaradni!
Interjú Gosztonyi Andrással

Különös, hogy lejátszottatok harminckét meccset, aztán egyen áll vagy bukik minden, nem?

Nem gondolnám, hogy egy meccsen áll vagy bukik minden, mert ha esetleg nem sikerülne elérni a célunkat, akkor sem dől össze a világ. Nyilván jó lenne véghezvinni a célt, amit a bajnokság elején kitűztünk magunk elé, valamennyien ezt is akarjuk, és mindent meg is teszünk érte.

Korábban kerültél már hasonló helyzetbe?

Nem nagyon voltam még ilyen szituációban, hiszen amikor a Vidivel bajnoki címet nyertem, akkor három fordulóval a vége előtt biztosítottuk az elsőségünket, a kiesés ellen pedig még nem harcoltam. Remélem, nem is fogok többet.

Idegőrlő?

Nagyon. Fejben a végére elfáradnak a játékosok, gondolom, nemcsak mi, hanem a riválisaink is. A bizonytalanság az, ami mentálisan igénybe vesz bennünket, hiszen az utolsó forduló eredményeinek kimenetelétől függ, hogy miként alakul az ember további pályafutása.

Belülről hogy láttad: jól kezeli a kialakult helyzetet a csapat?

Azért is kezeljük jól a helyzetet, mert nem mi állunk kieső helyen. A pozíciónk a többi, hozzánk hasonló cipőben járó csapathoz képest elég jó, a sorsunk pedig a saját kezünkben van. Nincs más feladatunk a Mezőkövesd elleni meccsen, mint megőrizni ezt a helyzetet. Mondhatnám, hogy bármi áron, de az igazi az lenne, ha győzelemmel, mert akkor nem kellene izgulnunk azért, hogy mit játszottak a többiek.

Oda kell majd figyelni arra, hogy miként állnak a riválisok?

Már csak azért sem, mert a saját kezünkben van a sorsunk, ha megnyerjük a mérkőzést, akkor biztosan benn maradunk. A pályán egyébként sem tudunk foglalkozni azzal, hogy mik az eredmények a többi mérkőzésen. Ki kell zárnunk mindenféle külső tényezőt.

Azt szokták mondani, hogy ilyenkor segít egy korai gól. Éppenséggel a Mezőkövesd elleni mindkét meccsen megvolt az előny az első negyedórában, idegenben kétgólos, mégsem sikerült megnyerni azokat a meccseket. Még az utolsó meccs előtt is meg lehet tanulni az előny megtartásának a tudományát?

Ahogy mondtam, most először vagyok ilyen szituációban, nem tudom, ilyenkor mi hat igazán nyugtatólag a csapatra. Teljesen mindegy, hogy korai vagy „kései” góllal, csak valamilyen úton-módon meg kell nyernünk ezt a mérkőzést.

-kisvardafc.hu