NAGYVILÁG
Belföld
#Napkor
#rendelők
#fejlesztés
#egészségügy
Egészségügyi szolgáltatásokat fejlesztenek Napkoron
Egy közös, határon átnyúló projektnek köszönhetően, Napkoron mintegy 100 ezer euró értékben fejlesztik a két meglévő háziorvosi körzet rendelőit. A fejlesztési programot Napkor testvértelepülésével, a romániai Erdőd városával közösen valósítja meg.

Az eredményes pályázatot ma Napkoron Erdőd polgármestere, Marius Duma Ovidiu, valamint Napkor polgármestere, dr. Spinyhért Zsolt jelentették be. Az elnyert támogatási összeg 446 ezer euró, a projekt teljes összege mintegy 554 ezer euró. Ebből Napkor megközelítőleg 100 ezer euró értékben korszerűsíti a meglevő alapellátási infrastruktúráját.

A romániai Erdőd 7 000 fős kisváros, Napkorral 2004-óta ápol testvérvárosi kapcsolatokat, így a közvetlen kapcsolatnak köszönhetően, a pályázatot benyújtó Erdőd, Napkor települést választotta partnernek. A kidolgozott projekt a jogosult terület közös szükségleteire alapoz, arra megoldást ad, és az azonosított problémákat határon átnyúló szemszögből oldják meg.

Míg Erdőd városában a készenléti orvosi ügyeletet fejlesztik, addig Napkoron a meglévő informatikai rendszerek korszerűsítése, korszerű orvosdiagnosztikai eszközök beszerzése is megvalósul. Felszerelésre kerül mindkét rendelőben egy-egy defibrillátor, 24 órás vérnyomásmérők, házi diagnosztikai eszközök kerülnek beszerzésre. Fontos hangsúlyt kap a programban a szűrővizsgálatok elvégzése és a felvilágosítás. Ennek érdekében, a meglévő várótermeket átalakítják, betegmegfigyelő rendszert építenek ki – sorolta dr. Nagy Imre háziorvos a fejlesztések alappilléreit.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program a határ menti övezet együttműködésének támogatására jött létre, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz, kiegészítve a programban résztvevő két tagállam saját forrásaival. A program egyik eleme az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, amelyre összesen 57,03 millió euró állt rendelkezésre.