INTERJÚ
#Felső-Szabolcsi Kórház
#egészség
#egészségügyi szűrések
#kisvárdai programok
#Richter
#egészségváros
„Egészséges mindennapokat” – interjú Hegyi Henrik főigazgatóval
2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés tavasszal és nyár elején négy helyszínre látogat el. Május 12-én Kisvárdán a Flórián téren várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de kórházukért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatójával, Hegyi Henrikkel beszélgettünk.

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a megemelkedett koleszterinszint. Az Önök városában, településén ezek mennyire jellemzőek?

Kisvárda és vonzáskörzete Magyarország egyik legelmaradottabb régiójához, Észak-Alföldhöz tartozik. Itt is megfigyelhető a népesség elöregedése, ami kiemelt teherként jelentkezik a gazdasági potenciál csökkenésében, és növeli a kórházi ellátást igénybe vevők számát. A Kisvárdai járásban élők születéskor várható élettartama 1990 óta valamelyest emelkedett, ám az uniós átlaghoz és a szűkebb környezetünkhöz képest is gyengébbek az életesélyek. Ennek egyik fő oka a lakosság egészségtelen életvitele – étrend, szenvedélybetegségek, inaktivitás –, emellett számos szociális, társadalompszichológiai tényező is szerepet játszik benne. Városunkban és a környező településeken is a keringési rendszer betegségei okozzák a legtöbb halálozást. De a ranglistán az élvonalban szerepelnek a daganatos megbetegedések és a magas vérnyomás okozta elhalálozások is. Az agyi érbetegségek között pedig a legnagyobb arányban szereplő agyvérzés hátterében általában a nem megfelelően kezelt, vagy a fel nem ismert magas vérnyomás betegség áll.

Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az egészségügyi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson és meg is fogadják a szűrések fontosságának üzenetét?

Korábban már említésre kerültek a Kisvárdát és a környező településeket jellemző egészségügyi ismérvek. Úgy gondolom, ha ezeken a nagyon negatív adatokon javítani akarunk, el kell érnünk, hogy az itt élő lakosság megbetegedései a háziorvos vagy a saját szűrőprogramunk által időben felismerésre kerüljenek, ezzel is javítva a teljes gyógyulási arányt. Kórházunk jelmondata –„Egészséges mindennapokat teremteni a betegeink számára”- feltételezi azt is, hogy szerepet vállalunk a lakosság egészségtudatos felvilágosításában és szűrőprogramokat végzünk a környéken működő nagyobb foglalkoztatóknál, vagy azoknál az önkormányzatoknál, akik igénylik ezt tőlünk. Felhívjuk a figyelmet az életmódproblémákra, ezen belül is a minőségi táplálkozásra. Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele a rendszeres testmozgás is. Ennek hiánya számos negatív következménnyel jár. Nő az elhízás kockázata, ami a keringési megbetegedések melegágya.

Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége, a várakozás, vagy éppen az eredménytől való félelem. Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet?

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy hétköznap, munka mellett nagyon nehéz megszólítanunk az embereket, hogy vegyenek részt bármilyen szűrőprogramon. Ha nem tudjuk bevonzani őket a kórházba, akkor a szükséges információk sem jutnak el hozzájuk, a csukott kapukat csak döngetjük, de nem törjük át. A Richter Egészségváros csodája abban rejlik, hogy különleges, szórakoztató és egyben varázslatos környezetet teremt minden érdeklődő számára, egy szabad hétvégi napon, számos szűrési programon egyszerre vehet részt az érdeklődő, ahová családtagok, ismerősök, barátok is elkísérhetik, és ezáltal az esetleges félelmek is csökkennek, vagy akár elő se jönnek. És akinél csak az ilyen első lépések hiányoznak, azok akár ezt követően már a kórházunkba is bátrabban jönnek, akár csak szűrésre jelentkeznek, vagy ha már betegség áll fenn, akkor a kezelésekre is. Mindannyiunknak szüksége van segítségre, motivációra, mit is tudnánk ettől jobbat elképzelni, mint az Egészségváros forgatagában elveszve az egészségünkért tenni?

A Richter Egészségváros rendezvények struktúrája kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy részt vesznek az eseményen, de aktivitásukkal kórházukért is tesznek (adománypont gyűjtése). Mit gondol erről a koncepcióról?

A Felső-Szabolcsi Kórház nyitott kórház. Szervezeti kultúránk részét képezi, hogy minél több segítséget nyújtsunk a térségünkben élők számára túl a gyógyításon, mint alapfeladatunkon, és ez nagyon pozitív fogadtatásra talált a környezetünkben. Ha egy ilyen kezdeményezés, mint a Richter Egészségváros segíthet a résztvevőkön, és segíthet a kórházunk fejlesztésében, akkor nagyon sokan fognak csatlakozni hozzánk. Nagy büszkeség számomra az is, amikor a dolgozóink által készített süteményekből jótékonysági sütivásárt rendezünk, milyen sokan vásárolnak, és mondják el, hogy az adományuk jó helyre kerülése fontos számukra. Ez most sem lesz másképpen, reményeim szerint tömegek fognak megmozdulni azért, hogy segítsék kórházunkat.

Az egész napos rendezvény végén a résztvevők aktivitásának és a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adomány minden alkalommal a helyi egészségügyi létesítmény, kórház célját segíti. Önök mire tervezik felhasználni az adományt?

Van-e védtelenebb korosztály, mint a gyermekeké? A kiszolgáltatottság érzése többszörösen felerősödik, amikor betegség miatt kórházban kell tartózkodniuk a családjuktól elszakítva. A gyerekosztályunk kórtermeinek felszereltsége, vizesblokkal való ellátottsága hiányos. Aki részt vesz a szűrőnapon, aktivitásával és az így gyűjtött adománypontokkal hozzájárul majd a gyermekosztály fejlesztéséhez. Új ágyakat, bútorokat fogunk vásárolni, új zuhanyzókat alakítunk ki a kórtermeken belül, vagyis folytatjuk azt a felújítási munkát, amit már elkezdtünk a gyermekosztályon, nem feledve a mottónkat: Csak 1 %-ot fejlődünk, de azt folyamatosan!

- Friss Média -