KULTÚRA
#advent
#adventi gyertya
#adventi koszorú
#Dr. Seszták Miklós
Ég a szeretet lángja Kisvárdán - videó
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm, a negyedik a szeretet. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak: a negyedig gyertya Keresztelő Szent Jánosra utal, aki hirdette Jézus eljövetelét, így készítve az utat az emberek szívéhez.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad. Így az ünnep, csakugyan ünnep lesz, és akkora figyelemmel fordulhatunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel.

A „Betlehemi Láng” (Friedenslicht) akció kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta minden évben, ádvent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen meggyújtanak egy gyertyát, amelyet azután az osztrák televízió és légitársaság segítségével Bécsbe visznek, ahol az Osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át a környező országok cserkészei, hogy elvigyék saját országaikba.


A reményt, szeretetet és békét megtestesítő láng Kisvárdára is megérkezett, hogy lángját, s így az üzenetét továbbadva a Bagolyvár udvarán kialakított adventi udvaron is fellobbanjon.

Kisvárdán a negyedik, a szeretet gyertyáját hagyományosan a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos gyújtotta meg.

A mai naptól a négy láng mellett a Segítő Kezek az Elesetteknek Alapítvány jóvoltából kedves szavakkal várják az arra látogatókat. A naponta feltöltött dobozkából egy-egy kedves üzenetet lehet húzni.