KULTÚRA
Programok
Drogprevenciós rendezvény Kisvárdán
2015-ben tartották az ESPAD kutatássorozat hatodik felmérésérét. A megkérdezett 9-10. évfolyamos diákok 26,8%-a vallotta, hogy fogyasztott már életében valamilyen tiltott vagy legális drogot.

A fiúk 25,9%-a, a lányoknak pedig 27,6%-a fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, és minden tizedik kipróbált már valamilyen, a piacon újonnan megjelenő designer drogot.

Talán nem kell magyarázni, hogy miért fontos a drogprevenció, hiszen a számok - még ha, azok 2015-ös felmérés eredményei is - beszédesek és egyben igen elkeserítő tendenciát mutatnak, 2018-ra ezek az eredmények egyes kutatások szerint még rosszabbak. A különböző tudatmódosító szerek fogyasztásnak-kipróbálásának visszaszorításnak érdekében az első lépcső az általános prevenciós stratégiák a populáció egészét (országosan, helyi közösségekben, iskolában) szólítják meg olyan üzenetek és programok segítségével, amelyek a dohányzás, az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás megjelenését kívánják megelőzni, vagy késleltetni.

Ebből a megfontolásból a Kisvárda Város Önkormányzata, a Van Esély Közhasznú Egyesület, a Kisvárdai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, valamint a Kisvárdai Szakképzési Centrum és a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakképző Iskola közös rendezésében első alkalommal kerül megrendezésre a " TISZTA TUDAT, JÓZANSÁG " című egészségnevelési program, amely 2019. február 7-én, 11 órától a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakképző Iskola aulájában kerül magrendezésre.

A prevenció fontosságát jelzi, hogy a rendezvényt, Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere nyitja meg. Az fórumon olyan neves szakemberek osztják meg tapasztalataikat mint Majzik Balázs, a budapesti Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetője, vagy nyíregyházi Sántha Kálmán Szakkórház addiktológus főorvosa, pszichológusa, Dr. Koppányi Artúr.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatja.