AKTUÁLIS
Drámai mértékben árad a Tisza, nem tudják már felfogni a hulladékot
A legrosszabb forgatókönyv valósult meg mára virradóra a Tisza vásárosnaményi szakaszán. A rohamos vízszintemelkedés miatt a szakemberek nem tudják fenntartani a részleges mederzárat, azt ma délelőtt elkezdték lebontani.

Mint írtuk, a romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerdán másodfokú (narancsszínű) árvízi figyelmeztetést bocsátott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira. Az árvízveszélyt az elmúlt napokban lehullott csapadék és a gyorsan olvadó hó okozza.

Jelenleg Tarpa-Vásárosnamény közötti 29,469 km szakaszon van elsőfokú védekezés, de elképzelhető, hogy a védekezési szint eléri majd a másodfokot is. Bár a hulladék jelenleg is sodródik a Tiszán, azta vásárosnaményi kármentesítési helyen már nem tudják feltartóztatni és kiszedni. Ennek oka, hogy a magas vízállás miatt a sodrás megváltozott és így a hulladék kikerüli a részleges mederzárat. A várható további vízszintemelkedés miatt a részleges mederzárat meg kell szüntetni és a hajókat biztonságos helyre kell navigálni.

A hulladék így tovább folytatja az útját a hazai Tisza-szakaszon, csak a kiskörei duzzasztóműnél tudják megfogni és kiszedni a folyóból.

- FrissMédia -