SPORT
#FTC
#kupagyőztes
#Vasas
#Lovrencsics Gergő
Drámai jelenetek után kupagyőztes a Ferencváros
A Groupama Arénában rendezett Vasas–Ferencváros Magyar Kupa-döntőn az 1–1-es döntetlen, majd gól nélküli hosszabbítás után tizenegyesekkel a Ferencváros győzött, így sorozatban harmadszor, összesen 23. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát, de a mérkőzés sajnos nemcsak erről marad emlékezetes, hanem Lovrencsics Gergő ijesztő sérüléséről is

Múlt héten a telt házas Honvéd–Videoton bajnoki „döntővel”, a Fradi–Újpest derbivel és a DVTK–DVSC bennmaradásért folyó csatával egy kicsit visszaköltözött a futballhangulat a lelátókra, és ennek egyfajta folytatását remélhettük a kupadöntőtől is.

Bár a Ferencváros és a Vasas szurkolóinak fenntartott szektorokban is voltak üres helyek a lelátón (főképp az utóbbiban), jó hangulatban kezdődött a kupadöntő, amelyre a hivatalos adatok szerint csaknem 15 ezren látogattak ki, és az első félidőben mindkét tábor igyekezett is folyamatosan biztatni az övéit. A csapatok pedig igyekezték kiszolgálni a nagyérdeműt, mindkét oldalon akadtak nagy helyzetek, és Varga Roland révén gólt is láthattunk.

A Fradi kezdte jobban a meccset, húsz perc alatt Kleinheisler Lászlónak volt két távoli lövése, de egyiknél sem találta el igazán jól a labdát.

Ugyanúgy, ahogy a 26. percben Varga Roland sem, ám a távoli szabadrúgás lepattant Nagy Gergely előtt, a labda így becsapta a Vasas kapusát és a kapuban kötött ki. 1–0 a Fradinak.

A Ferencváros a gól után is lendületben maradt. Amadou Moutari lőtte a labdát a kapuba, ám Solymosi Péter játékvezető a Vasas javára ítélt szabadrúgást, tegyük hozzá, jogosan, mert Radó András nyújtott lábbal ütközött Nagy Gergellyel, aki lent is maradt az esetnél, így üresen maradt a kapu. Rövidebb ápolás után az angyalföldi kapus folytatta a játékot, méghozzá egy bravúrral: a levegőben úszva védte Varga Roland löketét, majd kiszurkolta, hogy Leandro lövése elsuhanjon a bal sarok előtt.

A félidő hajrája azonban a Vasasé volt. Előbb Felix Burmeister fejese ment nem sokkal a jobb alsó mellé, majd Mahir Saglik lövését tolta a lécre Dibusz Dénes, és még Kleisz Márk is megtornáztatta a kapust.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, illetve nem pont ott, mert már nemcsak helyzetig jutott a Vasas, hanem gólt is szerzett. Az ezúttal balhátvédet játszó Lovrencsics Gergőről ismét bebizonyosodott, hogy szélső védőként nem mozog annyira otthonosan a pályán: Kulcsár Tamás vezette rá a labdát, a Fradi válogatott középpályása behátrált, majd tett egy fölösleges lépést balra, a Vasas támadója pedig jobb külsővel, nagy erővel kilőtte a kapu jobb oldalát. 1–1.


A Fradi a Vasas egyenlítése után látványosan szenvedett, mert a sérült Böde Dániel és Marco Djuricin hiányában nem tudott veszélyes támadójátékkal kirukkolni. És meglepő volt, hogy Thomas Doll nem is próbált meg új játékost csatasorba állítani elöl. A feltehetőleg sérülés miatt lecserélt Gera Zoltán helyére ugyanis a védekező középpályás Vladan Csukics állt be, míg Hajnal Tamást a balhátvéd Janek Sternberg váltotta (Lovrencsics jobbra került, míg Emir Dilaver a középpályára). Miközben a múlt héten profi szerződést kapott fiatal csatár, Kundrák Norbert, valamint a támadó középpályás, Bognár István a kispadon maradt.

Felépített akciók híján így távoli lövéssel próbálkozott a Fradi, méghozzá legaktívabb támadója, a gólt is szerző Varga Roland révén, a labda a léc tetejét súrolva hagyta el a játékteret.

A 89. percben aztán a Vasas előtt adódott meccslabda, Kire Risztevszki vágtatott végig a Fradi térfelén, majd Murka Benedeket hozta helyzetbe, aki azonban nem tudta a kapuba lőni a labdát a kifutó Dibusz Dénes mellett.



Ezt követően aztán a futball sajnos hosszú percekre háttérbe szorult. Lovrencsics Gergő és Murka Benedek ütközött a levegőben, ami után a ferencvárosi játékos, láthatóan eszméletlenül, arccal előre zuhant. Sokáig kellett ápolni, az első hírek szerint percekig eszméletlen állapotba került, de amikor hordágyon levitték a pályáról, már kiintegetett az őt éltető közönségnek. Ezúton is kívánunk jobbulást neki (az M4 értesülései szerint a mozgása orientált, a gerince nem sérült).

A rendes játékidőben ezután már csak azt jegyezhettük fel, hogy Lovrencsics helyett beállt Csernik Kornél, és jöhetett a hosszabbítás. Tehát a Ferencváros a bajnokságban a Vasas ellen lejátszott három meccshez hasonlóan (egy idegenbeli iksz mellett két Üllői úti vereség volt a Fradi mérlege ezeken a találkozókon) ezúttal sem tudott győzni a piros-kékek ellen 90 perc alatt.

A hosszabbításban egyik csapat sem kockáztatott, a ráadás első félidejében Moutari kerülhetett volna még nagy helyzetbe, de a Vasas középpályása, Kleisz Márk a labda elé vetődött.

Maradt a döntetlen, jöhettek a tizenegyesek. A Vasasból Kire Risztevszki hibázott (a középre tartó lövését Dibusz Dénes védte), és miután a Fradiból senki sem rontott (az utolsó tizenegyest a visszavonulását már többször bejelentő Vladan Csukics értékesítette), kezdetét vehette a ferencvárosi fieszta. A Fradi sorozatban harmadszor nyerte meg a Magyar Kupát (ilyen szériát korábban kétszer, 1942–1944 és 1993–1995 között produkált az FTC), összesen pedig huszonharmadszor.


Forrás: nemzetisport.hu

-Friss Média-